Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Charles Burns

Ο Charles Burns και ο ψυχολογικός τρόμος

Ο Charles Burns, ο αμερικάνος δημιουργός που είναι περισσότερο γνωστός για το μνημειώδες graphic novel του Black Hole, δεν είναι απο τους καλλιτέχνες που έχουν να επιδείξουν μόνο μία αξιόλογη δουλειά. Μπορεί το εν λόγω έργο να αποτελεί αξεπέραστη, ίσως και για τον ίδιο, κορύφωση της 9ης τέχνης, όμως η πορεία του, που ξεκίνησε το 1982 απο το περιοδικό Heavy Metal, είναι σπαρμένη απο υπέροχες ιστορίες, κυρίως τρόμου, ξεχωριστούς ήρωες και αρκετές διακρίσεις.

Γεννημένος στις 27 Σεπτεμβρίου του 1955 στην Washington, και με πατέρα ωκεανογράφο της κυβέρνησης, ο μικρός Charles ήταν αναγκασμένος να μετακομίζει συχνά στην παιδική του ηλικία. Η οικογένεια είχε ζήσει στο Colorado, το Maryland και το Missouri πριν εγκατασταθεί στο Seattle το 1965, όπου ο εκκολαπτόμενος καλλιτέχνης τελείωσε το σχολείο. Η εφηβεία του "ποτίστηκε" απο το ανατρεπτικό περιοδικό MAD, τις ταινίες τρόμου των 60s (με ιδιαίτερη προτίμηση στον Roger Corman), και την τηλεόραση, απο την οποία μάλιστα, και συγκεκριμένα απο ένα αγώνα πάλης, εμπνεύστηκε έναν απο τους πιο διάσημους ήρωές του, τον ηλίθιο μασκοφόρο παλαιστή ντετέκτιβ El Borbah.








Μετά την αποφοίτηση του απο το πανεπιστήμιο της California, και αφού είχε  γνωρίσει (όχι κυριολεκτικά) τον Robert Crumb και την αμερικανική underground σκηνή που αναπτυσσόταν ραγδαία, ο Charles Burns μετακόμισε στη Philadelphia, και δημιούργησε και άλλες ιστορίες του El Borbah και του καινούριου του ήρωα, του Big Baby. Οι σκοτεινοί αυτοί ήρωες του Burns βρήκαν εκδοτική στέγη τόσο στο εναλλακτικό περιοδικό Heavy Metal, όσο και στο RAW του Art Spiegelman, όπου καθιερώθηκε ως κομίστας, και απέκτησε φήμη. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε για 2 χρόνια στην Ιταλία (1984-1986), όπου δέχθηκε την έντονη επίδραση του Lorenzo Mattotti και της καλλιτεχνικής του ομάδας ονόματι Valvoline. Εκείνη την περίοδο, η δουλειά του είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στην Ευρώπη, και εκδιδόταν σε περιοδικά όπως τα Frigidaire (Ιταλία), El Vibora (Ισπανία), Schwermetall (Γερμανία) και Métal Hurlant (Γαλλία). Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ασχολήθηκε με τις ήδη υπάρχουσες σειρές του, συν την καινούρια Skin Deep, και συμμετείχε σε πολλές ανθολογίες horror θεματολογίας.


Το 1994, ο Burns ξεκίνησε να δουλεύει αυτή που θα έμελλε να είναι η σημαντικότερη δουλειά της (έως τώρα) καριέρας του, το εκπληκτικό, ημι-αυτοβιογραφικό graphic novel Black Hole (μετεφρασμένο και στα ελληνικά - διαβάστε το σχετικό άρθρο/κριτική). Η σειρά ολοκληρώθηκε το 2004 και εκδόθηκε αρχικά απο την Kitchen Sink και στη συνέχεια απο την Fantagraphics, για να συγκεντρωθεί σε έναν ογκώδη τόμο απο την Pantheon το 2005. Η ιστορία περιπλέκεται γύρω απο μια  παράξενη αφροδίσια ασθένεια που χτυπάει τους εφήβους πάνω στην εποχή της σεξουαλικής τους αφύπνισης, προκαλώντας τρομερές μεταλλάξεις. Τα χρόνια της ενηλικίωσης του καλλιτέχνη στο Seattle φαίνεται πως τον επηρρέασαν βαθιά, αν αναλογιστεί κανείς πως επέλεξε αυτόν τον τόπο και αυτή τη χρονική περίοδο (της εφηβείας) ως φόντο διαδραμάτισης των τρομακτικών γεγονότων που βιώνουν οι πρωταγωνιστές του.

Tα εξώφυλλα της σειράς Black Hole
(κλικάρετε για να δείτε το πλήρες μέγεθός τους)


Ο Charles Burns είναι μάστορας του τρόμου, της ψυχολογίας των ηρώων του και του αναγνώστη, και του ρυθμού της ιστορίας που ο ίδιος πλέκει με δεξιοτεχνία, και έτσι κατορθώνει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον (και το καρδιοχτύπι), και να κλιμακώνει την ένταση κατά βούληση ως το, συχνά απρόσμενο φινάλε. Την ικανότητά του στη δημιουργία ιστοριών και συγκίνησης ξεπερνάει μόνο το τεράστιο ταλέντο του ως εικονογράφος, με το χαρακτηριστικό του, ασπρόμαυρο στύλ να "ντύνει" υπέροχα τα φρικιαστικά πλάσματα που είναι φυλακισμένα στο μυαλό του και "αποδρούν" στις σελίδες των βιβλίων του.

Διαμένει στη Philadelphia με τη σύζυγο του, τη ζωγράφο Susan Moore, και τις δύο κόρες τους.

Επιλεγμένη Βιβλιογραφία

Hard Boiled Defective Stories (1988 - Pantheon Books)
Big Baby (Kitchen Sink Press)
Skin Deep (1992 - Penguin Books)
El Borbah (1999 - Fantagraphics)
Black Hole (2005 - Pantheon Books)


Links

Charles Burns @ Fantagraphics
Charles Burns's Fantagraphics publications
Charles Burns @ wikipedia
Charles Burns @ lambiek
Charles Burns @ comicbookdb.com
cover gallery @ comicbookdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου