Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Daniel Clowes

Daniel Clowes - O Eναλλακτικός

Ο Daniel Clowes είναι ο απόλυτος εναλλακτικός καλλιτέχνης της comics σκηνής, και αυτό δεν ισχύει με την εναλλακτική έννοια του όρου, αλλά με την κυριολεκτική. (εναλλακτικός -ή -ό [enalaktikós] 2. (συνήθ. για την τέχνη κτλ.) Αυτός που αμφισβητεί τις καθιερωμένες μορφές και φόρμες : Εναλλακτική ζωγραφική. ~ κινηματογράφος  -  greek-language.gr). Αυτό λοιπόν πρεσβεύει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στο χώρο των comics (και του κινηματογράφου) ο αμερικανός καλλιτέχνης. Την αμφισβήτηση του κατεστημένου, την περιφρόνηση προς κάθε τι κοινότυπο, την εξερεύνηση του διαφορετικού, τη διάθεση για πειραματισμό και πρωτοπορία.




Γεννημένος στο Chicago στις 14 Απριλίου 1961, ο Daniel Clowes φοίτησε στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης, απο όπου πήρε Bachelor of Fine Arts το 1984. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1985 με τη βραχύβια σειρά Lloyd Llewellyn, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο13ο τεύχος του Love and Rockets των αδερφών Hernandez. Το 1987 η σειρά τερματίστηκε άδοξα, όμως το 1989 σήμανε την έναρξη μιας άλλης, σαφώς πιο επιτυχημένης σειράς, η οποία θα έμελλε να φιλοξενήσει σχεδόν όλο τον όγκο της μετέπειτα καλλιτεχνικής του πορείας, το Eightball.

Το Eightball αναδείχθηκε σε φαινόμενο της 9ης τέχνης, διαρκώς εξελισσόμενο, ανεβάζοντας ψηλά τον ποιοτικό πήχυ και θέτοντας συνεχώς νέα πρότυπα για τον χώρο, για περισσότερα απο 17 χρόνια. Μέσα απο τις σελίδες του, ο ανήσυχος δημιουργός μας συνέστησε τους παράξενους, συνήθως αποτυχημένους περιθωριακούς ήρωές του, και τις εναλλακτικές, σχεδόν σουρρεαλιστικές ιστορίες του. Ενδεικτικός του ύφους του περιοδικού ήταν ο αρχικός υπότιτλος που το συνόδευε : “An orgy of spite, vengeance, hopelessness, despair and sexual perversion”, δηλαδή "Ένα όργιο μίσους, εκδίκησης, απελπισίας, κατάθλιψης και σεξουαλικής διαστροφής". Οι ιστορίες που ξεχώρισαν περισσότερο είναι οι Like a Velvet Glove Cast in Iron (διαβάστε την παρουσίαση), Pussey!, David Boring, Caricature, και φυσικά το υπέροχο Ghost World, το γνωστότερο, και θεωρούμενο ως καλύτερο έργο του. Η σειρά Eightball απέφερε στον ταλαντούχο κομίστα, εκτός απο αναγνώριση και σεβασμό, πλήθος βραβείων, όπως τα Harvey, Eisner και Ignatz Comics Awards (αντίστοιχα τα Oscar, οι Χρυσές Σφαίρες, και τα ISP awards της βιομηχανίας των comics).


Τα σενάρια του Daniel Clowes, άλλοτε φανταστικά και άλλοτε ημι-αυτοβιογραφικά, διακρίνονται για την απουσία ηρώων, τουλάχιστον με την κλασική έννοια του όρου (όλοι οι πρωταγωνιστές του είναι αντι-ήρωες με ονόματα όπως Needledick the Bug-Fucker ή Peace Bear), την απομυθοποίηση των πάντων, και ιδιαίτερα του λεγόμενου "αμερικάνικου ονείρου", και την απουσία συναρπαστικών γεγονότων. Όλοι ζουν βαρετές ζωές σε απομακρυσμένα προάστια, νιώθωντας μίζεροι και απελπισμένοι. Η εμφάνισή του Clowes στο χώρο των comics συνέπεσε με το ξέσπασμα του underground κινήματος και της Generation X, η νωθρότητα και ο μηδενισμός της οποίας βρήκαν την τέλεια έκφρασή τους στο πρόσωπο του. Γι'αυτό και η δουλειά του αγκαλιάστηκε απο τις εφηβικές και μετα-εφηβικές ηλικίες, και ο ίδιος παραμένει ως ένας απο τους πιο επιδραστικούς στο κοινό καλλιτέχνες. Δύο ιστορίες του έχουν μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη, το καταπληκτικό Ghost World (2001), και το Art School Confidential (2006).



Επιλεγμένη Βιβλιογραφία

Comic books

  • Lloyd Llewellyn #1-#6 (1986–1987) και ένα special τεύχος (1988)
  • Eightball #1-#23. Το #23 εκδόθηκε το 2004

Συλλογές

  • Like a Velvet Glove Cast in Iron (Eightball #1-#10)
  • #$@&!: The Official Lloyd Llewellyn Collection (1989)
  • Pussey! (Eightball #1, #3, #4, #6, #8, #9, #12, #14)
  • Orgy Bound
  • Lout Rampage!
  • Ghost World (Eightball #11-#18)
  • Caricature Συλλογή πολλών μικρών ιστοριών του Eightball
  • David Boring (Eightball #19-#21)
  • Twentieth Century Eightball Συλλογή πολλών μικρών ιστοριών του Eightball
  • Ice Haven Επανέκδοση μιας μικρής ιστορίας που περιλαμβάνεται στο Eightball #22
Απο τις 16 Σεπτεμβρίου 2007 ως τα μέσα Ιανουαρίου του 2008, το New York Times Magazine δημοσίευσε σε 20 τεύχη του την ιστορία Mister Wonderful, ένα graphic novel του Clowes. O ίδιος ο συγγραφέας του το περιέγραψε ως μια "ρομαντική ιστορία". Η επόμενη δουλειά του Clowes, το graphic novel Wilson, το πρώτο που δε δημοσιεύτηκε πρώτα στο Eightball, θα εκδοθεί απο την D&Q το 2010. (πάρτε μια γεύση απο το Wilson, σε μορφή PDF)


Links

Daniel Clowes @ wikipedia
Daniel Clowes @ Fantagraphics
Daniel Clowes Fantagraphics publications
Daniel Clowes @ Pantheon
Daniel Clowes @ lambiek.net
Daniel Clowes part - BBC Documentary
Daniel Clowes interview - BBC Collective 
Daniel Clowes - and here's the kicker
Ghost World @ wikipedia 
Ghost World film @ imdb
Ice Haven @ wikipedia 
Ice Haven review

1 σχόλιο: