Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

PREACHER : Gone to Texas

 
"It was the time of the Preacher..."

To Gone to Texas είναι ο πρώτος τόμος (τεύχη 1-7) της πολύ σημαντικής και καταξιωμένης σειράς Preacher, που ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2000 με την έκδοση του 66ου τεύχους. Δημιουργοί της σειράς και των πολύ ξεχωριστών χαρακτήρων της είναι ο συγγραφέας Garth Ennis και ο σχεδιαστής Steve Dillon. Οι 7 συνολικά συγκεντρωτικοί τόμοι και τα αρκετά spin-offs έχουν αποκτήσει cult φήμη και φανατικούς οπαδούς ανάμεσα στο κοινό των comics, κατατάσσοντας το Preacher ως τη δεύτερη πιο επιτυχημένη σειρά της Vertigo όλων των εποχών μετά το The Sandman.

Κεντρικός ήρωας της σειράς είναι ο αιδεσιμότατος Jesse Custer, ένας ασήμαντος ιερέας μιας ασήμαντης μικρής πόλης της αμερικάνικης δύσης που χάνει σιγά-σιγά το ποίμνιό του, αλλά και... την πίστη του. Όμως, πρόκειται να ανακαλύψει απο πρώτο χέρι οτι ο Θεός υπάρχει στ'αλήθεια. Μόνο που δε θα χαρεί καθόλου για τη γνωριμία...

Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ένα πλάσμα απίστευτης δύναμης δραπετεύει απο τον παράδεισο. Το πλάσμα που ονομάζεται Genesis, προϊόν μιας ανίερης ένωσης μεταξύ ενός αγγέλου κι ενός δαίμονα, κατευθύνεται προς τον κόσμο μας ψάχνοντας έναν επίγειο ξενιστή. Και μπορείτε όλοι να φανταστείτε ποιόν βρήκε... Ο Jesse Custer κάνει την κυριακάτικη λειτουργία στην ενορία του, όταν η δύναμη του Genesis εισέρχεται στο σώμα του, εξαπολύοντας ένα ωστικό κύμα καθαρής ενέργειας που εξαϋλώνει όλο του το ποίμνιο και ισοπεδώνει την εκκλησία του. Απο εκείνη τη στιγμή, η ζωή του αλλάζει ριζικά. Μαζί με την πρώην φιλενάδα του την Tulip και τον Cassidy, έναν ιρλανδό βαμπίρ που θα συναντήσει στην πορεία, θα ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι για να βρεί το Θεό και να πάρει τις απαντήσεις που ζητάει. Στο δρόμο του όμως θα μπλεχτεί η τοπική αστυνομία, αλλά κι ένας απεσταλμένος του παραδείσου ονόματι the Saint of Killers, με σκοπό να επιστρέψει το Genesis εκεί που ανήκει.


Το Preacher είναι αναμφισβήτητα το πιο βλάσφημο comic ευρείας κυκλοφορίας που έχει εμφανιστεί ποτέ, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος της τεράστιας επιτυχίας και επιδραστικότητάς του. Οι απολαυστικοί διάλογοί του είναι γεμάτοι απο βρισιές, συνήθως "θρησκευτικού" περιεχομένου, πρόστυχα αστεία και έξυπνες ατάκες που σατιρίζουν την αμερικάνικη, και πιο ειδικά την τεξανή νοοτροπία και πραγματικότητα. Το αίμα ρέει άφθονο, το αλκοόλ επίσης, και ο,τιδήποτε αφορά στη θρησκεία και την πίστη ξεφτιλίζεται επιδεικτικά και με περισσή μαεστρία. Αστείο, έξυπνο, τρομακτικό, αιματοβαμμένο, πρόστυχο και ανίερο, το Preacher είναι σίγουρα το comic που θα έκανε τη θρησκόληπτη γιαγιά σας να σας τραβήξει στην κοντινότερη εκκλησία για μια γερή εξομολόγηση (αν ήξερε αγγλικά φυσικά).

Χαρακτηριστικά, ο Joe R. Lansdale σχολιάζει στην εισαγωγή του για το πόσο τρομακτικό είναι το Preacher : "It's as scary as a psychopathic greased gerbil with a miner's hat and a flashlight and your bare asshole in sight" (δεν το μεταφράζω). Για κερασάκι στην τούρτα, παραθέτω επίσης έναν διάλογο μεταξύ του Cassidy και ενός φίλου του :

- Your mom still charge a nickel for head ?
- Nah ! It's been a dime since I kicked all her teeth out.
- All I got's a nickel.
- Nickel gets you my da.
- Then I'll stick to my sister...

Σενάριο : Garth Ennis
Σχέδιο : Steve Dillon
Χρώμα : Matt Hollinsworth
Εξώφυλλα : Glenn Fabry  
Εκδόσεις : Titan Books (1996) 


Links
Preacher @ wikipedia
List of Preacher story arcs
Preacher's Divinity
Preacher @ Vertigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου