Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

The League of Extraordinary Gentlemen vol.1

Το The League of Extraordinary Gentlemen είναι μία πολύ γνωστή σειρά comics που δημιούργησε ο αναρχικός super star συγγραφέας Alan Moore σε εικονογράφηση του Kevin O'Neill. Η περιορισμένη αυτή σειρά ξεκίνησε το 1999 με την έκδοση του πρώτου απο τα 6 τεύχη που αποτελούν το πρώτο story arc, και που μετέπειτα κυκλοφόρησαν σε μορφή TP (Trade Paperback), αποτελώντας τον πρώτο απο τους μόλις 2 τόμους της κεντρικής ιστορίας. Έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη το 2003, με παταγώδη καλλιτεχνική αποτυχία (κρίμα για τον Sean Connery που πρωταγωνιστεί).

Στην αρχή του πρώτου αυτού τόμου, λοιπόν, βρισκόμαστε στο Dover, το Μάιο του 1898. Ο Campion Bond, εκπρόσωπος της βρετανικής αντικατασκοπείας (σύμπτωση το όνομα Bond ?), σχεδιάζει να στρατολογήσει μια ομάδα "Εξαίρετων Κυρίων" για να αντιμετωπίσουν έναν επικίνδυνο εχθρό που απειλεί την αγγλία, και γενικά  για να βρίσκονται σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας όποτε και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πρώτα, όμως, θα ξεκινήσει με μία κυρία, τη Willelmina Murray (το πατρικό της όνομα), η οποία θα αναλάβει τη συγκέντρωση των υπολοίπων μελών και την οργάνωση της ομάδας. Μαζί με το δεύτερο μέλος της παράξενης αυτής συμμορίας, τον Captain Nemo, τον καπετάνιο του Ναυτίλου, γνωστό απο τα μυθιστορήματα του Jules Verne "Twenty Thousand Leagues Under the Sea" (20.000 λεύγες κάτω απο τη θάλασσα - 1870) και "The Mysterious Island" (Η μυστηριώδης νήσος - 1874), η μις Murray θα ταξιδέψει στο Κάιρο για να βρεί τον τρίτο της παρέας, τον Allan Quatermain, φημισμένο εξερευνητή απο το μυθιστόρημα του  H. Rider Haggard "King Solomon's Mines" (Οι θησαυροί του Σολωμόντα - 1885). Οι τρείς τους έπειτα θα μεταβούν στο Παρίσι όπου, με τη βοήθεια του C. Auguste Dupin, ενός βετεράνου ντετέκτιβ απο το "The Murders in the Rue Morgue" (1841) του Edgar Allan Poe, θα προσπαθήσουν να αιχμαλωτίσουν και να πάρουν με το μέρος τους ένα θηριώδες πλάσμα που τρομοκρατεί τις πόρνες της περιοχής. Το πλάσμα δεν είναι άλλο απο τον Mr.Hyde, το κτήνος στο οποίο μεταμορφώνεται ο καλοκάγαθος γιατρός Dr.Jekyll στο έργο του Robert Louis Stevenson "The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde" (ή πιο απλά Dr Jekyll and Mr Hyde - 1886). Αφού τα καταφέρουν και σε αυτή την επικίνδυνη αποστολή, οι τέσσερίς τους πλέον θα πάνε σε μία σχολή θηλέων στο Edmonton της αγγλίας για να λύσουν το μυστήριο των πολλαπλών αμώμων συλλήψεων που συνέβησαν στις μαθήτριες. Ο ένοχος, όμως, όπως θα ανακαλύψουν, δεν είναι το Άγιο Πνεύμα, αλλά ο Hawley Griffin, ο αόρατος άνθρωπος απο το ομώνυμο μυθιστόρημα του  H.G. Wells "The Invisible Man" (1897).

Με την ομάδα πλέον ολοκληρωμένη, ο Campion Bond θα εξηγήσει τους λόγους που απαιτούσαν τη συγκέντρωση μιας τέτοιας εξαιρετικής συντροφιάς, και θα αποκαλύψει το μεγάλο εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουν, που δεν είναι άλλος απο το Fu Manchu (αν και δεν ονομάζεται ξεκάθαρα, για λόγους copyright, και αναφέρεται ως the Doctor), αρχετυπική φιγούρα ιδιοφυούς εγκληματία που πρωτοεμφανίστηκε στα μυθιστορήματα του Sax Rohmer στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Fu Manchu λοιπόν, έχει κλέψει απο την αγγλική κυβέρνηση ένα τεχνολογικό θαύμα, μία πειραματική συσκευή που θα του επιτρέψει να κατασκευάσει ιπτάμενα σκάφη, προφανώς με σκοπό να δημιουργήσει ένα πολεμικό στόλο, μπροστά στον οποίο η αγγλία θα είναι ανίσχυρη. Σκοπός της ομάδας θα είναι να επανακτήσουν τη συσκευή. Όμως, οι "Εξαίρετοι Κύριοι" θα αρχίσουν να έχουν αμφιβολίες για τον Campion Bond και τον μυστηριώδη εργοδότη του, γνωστό μόνο ως Μ. Μήπως τελικά δε δουλεύουν για λογαριασμό της αυτοκρατορίας ? Και ποιός είναι αυτός ο Μ ?


H αρχική ιδέα του Moore ήταν να δημιουργήσει μία επίλεκτη ομάδα ηρώων της Βικτωριανής αγγλίας, με χαρακτήρες παρμένους απο μερικά απο τα γνωστότερα περιπετειώδη μυθιστορήματα της εποχής, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε πως θα είχε ενδιαφέρον να εντάξει στο σύμπαν του League και άλλες χρονικές περιόδους, όπως και άλλα λογοτεχνικά είδη, π.χ την επιστημονική φαντασία. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι μία συρραφή όλων αυτών των ετερόκλητων στοιχείων, τα οποία, φυσικά, περνώντας μέσα απο το δημιουργικό φίλτρο της φαντασίας και της αφηγηματικής ικανότητας του μεγάλου άγγλου συγγραφέα έχουν ομογενοποιηθεί, και αποτελούν πλέον ένα συμπαγές και ομοιόμορφο σώμα.


Links (wikipedia)

The League of Extraordinary Gentlemen
The League of Extraordinary Gentlemen, Volume I
List of characters in The League of Extraordinary Gentlemen
The League of Extraordinary Gentlemen timeline
The world of The League of Extraordinary Gentlemen
The League of Extraordinary Gentlemen (film)
Alan Moore
Kevin O'Neill

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου