Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Το χαμένο graphic novel του William S. Burroughs

 ... και το όνομα αυτού : Ah Pook is here !

Το Ah Pook is here είναι ο καρπός της (μέχρι πρόσφατα άγνωστης) συνεργασίας του γνωστού αμερικανού beat συγγραφέα William S. Burroughs με τον άσημο άγγλο καλλιτέχνη Malcolm McNeill. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1970, όταν ο Burroughs ζούσε στο Λονδίνο, και ο McNeill βρισκόταν στην τελευταία χρονιά του στο Hornsey College of Art. Μαζί δούλεψαν σε μια σειρά comic strip για το περιοδικό CYCLOPS, με τίτλο The Unspeakable Mr. Hart. Η σειρά διήρκεσε μόλις 4 μήνες, κατά τους οποίους οι δύο άντρες δε συναντήθηκαν ποτέ.

Με τη διακοπή της κυκλοφορίας του περιοδικού, ο μεγάλος συγγραφέας αποφάσισε να μεταφέρει τη σειρά σε μορφή graphic novel, και γι'αυτό συναντήθηκε τελικά με το νεαρό άγγλο. Ο McNeill ξεκίνησε να δουλεύει το εικαστικό κομμάτι, και το 1974 μετακόμισε στις Η.Π.Α, όπου είχε ήδη επιστρέψει ο αμερικανός, για να το ολοκληρώσει. Το έργο ήταν άκρως πειραματικό (όπως θα περίμενε κάθε γνώστης του έργου του Burroughs - στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται ο γράφων), και έτσι κανένας εκδοτικός οίκος δε στάθηκε αρκετά τολμηρός ώστε να αναλάβει την έκδοσή του. Το 1977 οι δύο δημιουργοί εγκατέλειψαν το project, το οποίο παρέμεινε μυστικό μέχρι πριν μερικούς μήνες (το Σεπτέμβριο του 2010), όταν η γνωστή εταιρεία Fantagraphics Books ανακοίνωσε την κυκλοφορία του μέσα στο 2011.

Το Ah Pook is here ασχολείται με την έννοια του χρόνου, το πώς ο χρόνος γίνεται αντιληπτός απο διαφορετικές κουλτούρες, όπως αυτή των ινδιάνων Μάγια και η σύγχρονη δυτική (Ah Puch είναι το όνομα του θεού του θανάτου των Μάγια). Επίσης, εξερευνά το πώς ο χρόνος χρησιμοποιείται απο την εκάστοτε άρχουσα τάξη ως μέσο ελέγχου των μαζών. Η έκδοση θα περιλαμβάνει και ένα δεύτερο βιβλίο, με τίτλo Observed while Falling, το οποίο θα περιέχει τις αναμνήσεις του νεαρού τότε Malcolm McNeill απο τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον μεγάλο αμερικανό λογοτέχνη. Αναμένουμε με ανυπομονησία (για να μπορούμε να λέμε κι εμείς οτι έχουμε διαβάσει William S. Burroughs)...



Links
Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του Ah Pook is here
Ah Pook is here @ wikipedia
William S. Burroughs @ wikipedia
Malcolm McNeill's official site
Burroughs - McNeill art
The lost art of Ah Pook
Malcolm McNeill's interview about Ah Pook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου