Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Γιατί απορρίφθηκε το εξώφυλλο του Chris Ware ?

Μιας και το 2-Dimensional Domain βρίσκεται ακόμη σε Chris Ware mode, λόγω της πρόσφατης κυκλοφορίας του τελευταίου τεύχους της Acme Novelty Library (προηγούμενη ανάρτηση), αλλά και της επικείμενης συμμετοχής του στο Comicdom-con 2011 της Αθήνας (8-10 Απριλίου 2011), ας ασχοληθούμε με ένα περιστατικό που τον αφορά, και που απασχόλησε τον κόσμο των comics στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς.

Η υπόθεση έχει να κάνει με το εξώφυλλο του ετήσιου τεύχους του οικονομικού περιοδικού Fortune όπου παρουσιάζονται οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το εξώφυλλο ανατέθηκε στον Chris Ware, αλλά τελικά η πρότασή του απορρίφθηκε. Ας δούμε γιατί.

                                    (κλικάρετε την εικόνα για να τη δείτε σε υψηλή ανάλυση)

Πιστεύω να παρατηρήσατε οτι μέσα στην εικόνα βρίσκονται αρκετές μικρές λεπτομέρειες που κατακεραυνώνουν το οικονομικό σύστημα  της Αμερικής, και γενικά τον καπιταλισμό. Από την εκμετάλλευση των Μεξικανών μεταναστών και τους φυλακισμένους του Guantanamo, μέχρι την κατασπατάληση του χρήματος του εθνικού θησαυροφυλακίου και τα golden boys που διασκεδάζουν στην ταράτσα του μεσαίου ουρανοξύστη-μηδενικού, ενώ κάτω επικρατεί το χάος. Πλημμύρες (απο τον τυφώνα Κατρίνα), ελικόπτερα που μοιράζουν χρήματα και οι Κινέζοι ως σωτήρες της αμερικάνικης οικονομίας συμπληρώνουν την εικόνα της κατάρρευσης. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το άδειο ταμείο της Ελλάδας στο δεξιό μέρος.




Μάλλον οι κύριοι του Fortune magazine δεν είχαν ιδέα για τη θεματολογία και το έργο του Chris Ware όταν επέλεγαν καλλιτέχνη, απλώς είχαν δεί τις υπέροχες εικονογραφήσεις του για το περιοδικό New Yorker. Και φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν. Καλά να πάθουν ! Η εικόνα έκανε το "γύρο" του internet, και αποτέλεσε αφορμή για πολλά σχόλια. Δυσάρεστη έκπληξη (τουλάχιστον για τον γράφοντα), η οργισμένη και ειρωνική αντίδραση του έγκυρου comics site Bleeding Cool, που ένιωσε οτι πρέπει να υπερασπιστεί τον αγνό και άσπιλο αμερικάνικο καπιταλισμό ενάντια στην "άδικη επίθεση" που του εξαπέλυσε ο γνωστός κομίστας (δείτε εδώ). Ελπίζω τουλάχιστον στο Bleeding Cool, μιας και ασχολείται με τα comics, να γνωρίζουν ποιός είναι ο Chris Ware και τί σημαίνει σάτιρα. Ακολουθεί το εξώφυλλο που τελικά επιλέχθηκε (φοβερή επιτυχία !).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου