Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

WE3

Η εξέγερση των πειραματόζωων !

Το WE3 είναι μία μίνι σειρά comics, αποτελούμενη απο μόλις 3 τεύχη, σε σενάριο του πολύ σημαντικού σκωτσέζου σεναριογράφου Grant Morrison, με όμορφη εικονογράφηση απο τον Frank Quitely. Κυκλοφόρησε το 2004 απο την εταιρεία Vertigo  (θυγατρική της DC Comics), και το 2005 εκδόθηκε σε μορφή graphic novel. Το 2012 μεταφράστηκε και στα ελληνικά από την Anubis.

Η υπόθεση ακολουθεί τρία πειραματόζωα - ένα σκύλο, μία γάτα και ένα κουνέλι, τα οποία ένα απόρρητο στρατιωτικό πρόγραμμα έχει μετατρέψει σε θανάσιμες μηχανές, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν απο τους βασανιστές τους. Οι ίδιοι οι δημιουργοί χαρακτηρίζουν το έργο τους ως ένα OEL manga (Original English-language manga) δράσης, με την αδρεναλίνη και το σασπένς να χτυπάνε κόκκινο.

Πολύ έξυπνο το λογότυπο της σειράς, με τη στρατιωτική ταυτότητα να έχει χαραγμένο πάνω το όνομα της ιδιόμορφης ομάδας.

Τρία συμπαθέστατα κατοικίδια - ένας σκύλος που κάποτε λεγόταν Bandit, μία γάτα που άκουγε (όποτε ήθελε) στο όνομα Tinker, και ένα κουνέλι που είχαν ονομάσει Pirate λόγω του μαύρου μπαλώματος στο δεξί του μάτι, έχουν απαχθεί απο τον αμερικάνικο στρατό και συμμετέχουν (προφανώς χωρίς τη θέλησή τους) σε ένα σαδιστικό στρατιωτικό πρόγραμμα. Σκοπός του προγράμματος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες απώλειες στα πεδία των μαχών, αντικαθιστώντας τους στρατιώτες με ειδικά εκπαιδευμένα και τροποποιημένα τετράποδα. Το νευρικό σύστημα των πειραματόζωων έχει συνδεθεί με ρομποτικό εξωσκελετό, εξοπλισμένο με βαρύ οπλισμό, ικανό να αντιμετωπίσει ολόκληρο στρατό. Ο σκύλος, που πλέον ονομάζεται number 1, κουβαλάει το βαρύτερο οπλοστάσιο, αντίστοιχο ενός μικρού tank. Η γάτα, ή number 2, είναι ένας ικανότατος σιωπηλός δολοφόνος με οπλισμό ninja, και το κουνέλι, ή number 3, έχει εκπαιδευτεί στη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών. Τα τρία ζώα μπορούν επίσης να μιλήσουν, με περιορισμένο, φυσικά, λεξιλόγιο.


Η ιστορία μας ξεκινάει με το τελικό test των ικανοτήτων της ομάδας. Παρόντος ενός υψηλού αξιωματούχου του αμερικάνικου στρατού, τα τρία πρώην κατοικίδια σκοτώνουν με χαρακτηριστική ευκολία μία μικρή ομάδα οπλισμένων ανδρών. Όταν όμως ολοκληρωθεί η αποστολή τους, ο στρατιωτικός αποφασίζει οτι δεν τους είναι πλέον χρήσιμα, και διατάζει να εξοντωθούν. Η επικεφαλής των πειραμάτων όμως, Dr. Roseanne Berry, η μόνη ανάμεσα στους επιστήμονες που τα αντιμετωπίζει ως έμψυχα όντα, θα τα βοηθήσει να δραπετεύσουν. Σκορπίζοντας το θάνατο σε όποιον προσπαθήσει να τα εμποδίσει, τα τρία ζώα θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς την ελευθερία και το σπίτι (αν και δεν είναι πλέον σίγουρα τί είναι αυτό), κυνηγημένα διαρκώς απο εκπαιδευμένα στο ίδιο πρόγραμμα ποντίκια, το στρατό, την αστυνομία, και το πιο επικίνδυνο πείραμα όλου του προγράμματος, το θεόρατο κτήνος number 4.

Η υπόθεση μπορεί να ακούγεται λίγο φαιδρή (ρομπότ-ζώα που μιλάνε τρέχουν προς την ελευθερία), όμως ο Grant Morrison διαχειρίζεται πολύ σωστά το θέμα του, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την καταγγελία των βαρβαροτήτων που διαπράττει σε καθημερινή βάση το ανθρώπινο γένος εναντίον των ζώων, και γενικά της φύσης. Σίγουρα δεν αποτελεί απο τα κορυφαία δείγματα δουλειάς που έχουν ξεπηδήσει απο τη θαυματουργή πένα του σκωτσέζου συγγραφέα, είναι όμως μια απλή ιστορία, άλλοτε σκληρή, άλλοτε συγκινητική, και άλλοτε θλιβερή (ιδίως αν σκεφτούμε οτι μπορεί να είναι προφητική), που έχει ως κεντρικό πυρήνα ένα απο τα αγαπημένα θέματα του Morrison - την επανάσταση, την εξέγερση. Την εξέγερση των βασανισμένων ενάντια στους βασανιστές, το ξύπνημα των σκλάβων που αντιδρούν στην καταπίεση και την ανηθικότητα των πλασμάτων που έχουν πιστέψει οτι είναι οι σύγχρονοι θεοί - των ανθρώπων. Η εικονογράφηση του Frank Quitely είναι πολύ όμορφη, με κορύφωση την εκπληκτική "σκηνοθεσία" των σκηνών δράσης (κοιτάξτε μόνο τί έχει κάνει στη δεύτερη και τρίτη απο τις παρακάτω εικόνες), αλλά και τη σκηνή της απόδρασης, την οποία βιώνουμε εξ'ολοκλήρου μέσα απο κάμερες παρακολούθησης.





WE3 @ Vertigo
WE3 @ comicdom (ελληνικά)
WE3 @ Comics worth reading
WE3 @ Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου