Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κομιξάδικα του Λονδίνου

Την προηγούμενη βδομάδα είχα την τύχη να βρεθώ στο Λονδίνο - η τύχη συνίσταται στο οτι είχα βρεί φτηνά εισιτήρια απο το internet, έμεινα σε φιλικό σπίτι οπότε δεν πλήρωσα ξενοδοχείο, και είχα αρκετές ημέρες στη διάθεσή μου ώστε να απολαύσω αυτή την τεράστια όσο και πανέμορφη πόλη. Και φυσικά, ως αμετανόητος comic maniac, δεν έχασα την ευκαιρία να επισκεφθώ μερικά απο τα μεγαλύτερα και γνωστότερα comic shops της Αγγλίας, και της Ευρώπης γενικότερα. Και, επίσης φυσικότατα, γύρισα πίσω κουβαλώντας πολλούς ενδιαφέροντες τίτλους, τους περισσότερους απο τους οποίους δεν είχα πετύχει ποτέ στην Ελλάδα. Πλήρωσα 20 λίρες παραπάνω για την υπέρβαρη βαλίτσα, αλλά χαλάλι ! Ακολουθεί μια μικρή παρουσίαση των κομιξάδικων που επισκέφθηκα.

Forbidden Planet - Το "κλασσικό"


179 Shaftesbury Ave, Covent Garden, London
www.forbiddenplanet.com
πλησιέστερος σταθμός μετρό : Covent Garden (γραμμή Piccadilly)

Στο κατάκεντρο του Λονδίνου, στην τουριστική (και πολύ όμορφη) συνοικία του Covent Garden, βρίσκεται ένα απο τα μεγαλύτερα κομιξάδικα της Ευρώπης, με έντονο cult status και δυναμική παρουσία και στο internet - το Forbidden Planet. Έχοντας επισκεφθεί το site και το blog του αμέτρητες φορές, και γνωρίζοντας τη φήμη του, ένιωσα δέος καθώς το πλησίαζα. Ρίχνοντας απλώς μια ματιά στο ισόγειο, γεμάτο με action figures, μάσκες και μπλούζες, κατέβηκα στο υπόγειο, όπου βρίσκεται ο πραγματικός θησαυρός. Ένας τεράστιος χώρος, αφιερωμένος στα (mainstream κυρίως) comics, τα manga και τα dvd ταινιών με comics θεματολογία. Το αντίστοιχο Solaris του Λονδίνου, σε πενταπλάσιο μέγεθος. Όποιος αγαπάει τους υπερήρωες, εδώ είναι ο παράδεισός του. Λίγο θα δυσκολευτεί με την αλφαβητική, και όχι ανά δημιουργό ή σειρά ταξινόμηση, αλλά έτσι κι αλλιώς το ψάξιμο είναι η μισή χαρά. Φυσικά, το Forbidden Planet δεν ασχολείται μόνο με υπερήρωες, και έτσι βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια. Δεν περίμενα όμως και να βρώ ολοκληρωμένο το "Heartbreak Soup" του Gilbert Hernandez, το οποίο ψάχνω χρόνια τώρα στην Αθήνα, και μάλιστα στην τιμή προσφορά (ξεφτίλα) των 5 λιρών (= 6 ευρώ). Πρίν φύγω, έβγαλα και φωτογραφία με την ταμπέλα του μαγαζιού (πόσο geek είσαι ?).

Gosh ! - Το "εναλλακτικό"


39 Great Russell Street, Bloomsbury, London
www.goshlondon.com
πλησιέστερος σταθμός μετρό : Tottenham Court Road (γραμμές Central, Northern)

Η ταμπέλα "Editor's Choice" που φιγουράρει πάνω στη φωτογραφία του Gosh ! δεν είναι διόλου τυχαία (έγινα και editor, τρομάρα μου). Το πιο ψαγμένο και "εναλλακτικό" κομιξάδικο της πόλης, δηλαδή το αντίστοιχο Tilt του Λονδίνου, βρίσκεται αρκετά κεντρικά, ακριβώς απέναντι απο το Βρετανικό Μουσείο (ξέρετε, αυτό που έχει ως βασικό του έκθεμα τα μάρμαρα του Παρθενώνα που μας έχουν κλέψει). Οπότε, αν "πατριωτικοί" λόγοι δε σας εμποδίσουν να επισκεφθείτε το (εκπληκτικό, είναι αλήθεια) μουσείο, μπορείτε να πεταχτείτε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, για να ανακαλύψετε ένα άλλο εκπληκτικό "μουσείο" των comics. Σίγουρα, η πραμάτεια του μαγαζιού δεν είναι για όλα τα γούστα, αλλά τα προσωπικά μου γούστα τα κάλυψε 100%. Λίγοι υπερήρωες στα πρώτα ράφια, και μετά ... το χάος. Εκεί βρήκα τίτλους τους οποίους έψαχνα αρκετό καιρό, και άλλους τους οποίους έβρισκα μεν, αλλά ήταν οικονομικά δυσπρόσιτοι. Όπως και να το κάνουμε, αλλιώς είναι να δίνεις 28 ευρώ για το "Quimby the Mouse" του Chris Ware, και αλλιώς 17 λίρες (= 20 ευρώ). Και αν η διαφορά δε φαντάζει μεγάλη, όταν συγκέντρωσα όλα τα comics που πήρα απο το Gosh ! και έκανα τη σύγκριση με τις ελληνικές τιμές, η διαφορά ήταν πάνω απο 50 ευρώ (ναι, πήρα πολύ πράμα). Τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν πάντως τα "Amphigorey" του Edward Gorey και "Curses" του Kevin Huizenga. Άξιο ! Άξιο !

Mega City Comics - Το "μεγάλο"


18 Inverness Street, Camden Town, London
www.megacitycomics.co.uk
πλησιέστερος σταθμός μετρό : Camden Town (γραμμή Northern)

Ίσως το πιο ενημερωμένο και με τη μεγαλύτερη ποικιλία μαγαζί comics του Λονδίνου, το Mega City Comics αποπνέει την αύρα του "αυθεντικού" κομιξάδικου. Τοποθετημένο σε ένα σχετικά απόμερο σημείο της τεράστιας και δαιδαλώδους αγοράς του Camden (και δεν υπερβάλλω καθόλου), δεν προσελκύει περαστικούς που ξεστράτισαν απο τα τουριστικά μαγαζιά, αλλά αφοσιωμένους φίλους της 9ης τέχνης. Μεγάλο και χορταστικό, καλύπτει όλα τα γούστα των απανταχού κομιξάδων, και μάλιστα σε αρκετά καλές τιμές. Απο Marvel και DC, μέχρι ανεξάρτητα αμερικάνικα, ευρωπαϊκά και γιαπωνέζικα comics, το Mega City Comics τα έχει όλα. Όρεξη (και χρόνο) να έχετε να ψάχνετε. Μοναδικό μου παράπονο το οτι όποιον ψιλο-δυσεύρετο τίτλο βρήκα, τον είχα ήδη (φυσικά δε φταίει το μαγαζί για αυτό, η ρημάδα η τύχη μου τα φταίει).

Book & Comic Exchange - Το "τζάμπα"



14 Pembridge Road, Notting Hill Gate, London
πλησιέστερος σταθμός μετρό : Notting Hill Gate (γραμμές Central, Circle, District)
(Η εξωτερική φωτογραφία είναι απο το αντίστοιχο μαγαζί του Soho)

Μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση κομιξάδικου, το Book & Comic Exchange βρίσκεται στην αριστοκρατική συνοικία του Notting Hill, στην αρχή της περίφημης αγοράς του Portobello, όπου μπορεί κανείς να βρεί αντίκες, ξεχωριστά αντικείμενα και αναμνηστικά, σε όχι και τόσο καλές τιμές, είναι αλήθεια. Σκεφτείτε κάτι σαν την πλατεία Αβυσσηνίας στην Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι, στο εικοσαπλάσιό του όμως (και ίσως να λέω και λίγο). Το μαγαζί μας πάντως, έχει εξαιρετικές (έως εξευτελιστικές) τιμές, διατηρώντας παράλληλα τον όμορφο χαρακτήρα του κομιξάδικου-αντικερί, ένας τύπος μαγαζιού που θυμίζει τα αντίστοιχα δισκάδικα που πουλάνε μόνο βινύλια, και που δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα (για comics εννοώ, για δίσκους υπάρχει). Εκεί θα βρείτε μόνο τεύχη comics (δηλαδή καθόλου graphic novels ή ολοκληρωμένους τόμους), παλιά και καινούρια, μεταχειρισμένα (κυρίως) και καινούρια, σπάνια και όχι τόσο σπάνια. Φανταστείτε οτι βρήκα (και φυσικά άρπαξα) το πρώτο τεύχος του "Preludes and Nocturnes", του πρώτου τόμου της σειράς The Sandman. Τιμή ? 2 λίρες (= 2,5 ευρώ). Απίστευτο ?


View London Comic Shops in a larger map

Απο τα μαγαζιά που είχα σκοπό να επισκεφθώ, δεν κατάφερα να πάω στο Orbital και το Animetal, και το Magma, το οποίο πέτυχα τυχαία (βεβαίως ήταν στη λίστα μου), δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κομιξάδικο, αν και παρουσιάζει  πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά για τους φίλους των γραφικών τεχνών. Επίσης, πήγα και στο Comicana, το οποίο είναι στο ίδιο στύλ με το Book & Comic Exchange, αλλά επειδή το δεύτερο μου άρεσε περισσότερο, επέλεξα να παρουσιάσω αυτό. Πάντως τα τέσσερα παραπάνω μαγαζιά πιστεύω οτι αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των comic shops του Λονδίνου, καταδεικνύοντας την ποικιλία και τα διαφορετικά γούστα που καλύπτει η αγορά comics της αγγλικής πρωτεύουσας. Κωλόφαρδοι άγγλοι !

London comic shops @ yelp

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. χα χα χα χα α α!
      Αμ, δεν σας το'κανα τώρα. Πρίν 2 χρόνια ήταν. Τώωωωωρα, μέχρι τη Λούτσα και πολύ μας είναι !
      Φοβερά κομιξάδικα πάντως. Άντε, και η πόλη καλή είναι.

      Διαγραφή