Σάββατο 23 Απριλίου 2011

The Disneyland Memorial Orgy

Οι χαρακτήρες της Disney στη χώρα της σεξουαλικής απελευθέρωσης !

Η αφίσα The Disneyland Memorial Orgy αποτελεί ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα, διασκεδαστικά, "βλάσφημα" και συλλεκτικά αντικείμενα τέχνης στην ιστορία των comics. Φιλοτεχνημένη απο τον σπουδαίο εικονογράφο Wally Wood το 1967, σατιρίζει και αποδομεί με χαρακτηριστική μαεστρία όλο το χαριτωμένο και αθώο image που είχαν δημιουργήσει για τους ήρωές τους τα μεγάλα κεφάλια της αυτοκρατορίας Disney. Η ιδέα για την αφίσα ανήκει στον εκδότη του περιοδικού The Realist Paul Krassner, ο οποίος σκέφτηκε, μετά το θάνατο του Walt Disney το 1966 οτι, αντί ο Mickey, ο Donald και οι υπόλοιποι πασίγνωστοι χαρακτήρες να κάθονται να κλαίνε για το χαμό του "πατέρα" τους, θα έπρεπε κανονικά να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες ορμές τους, αυτές που τόσα χρόνια τους ανάγκαζαν οι δημιουργοί τους να κρατάνε κρυφές. Έτσι, παρήγγειλε το έργο στον Wally Wood, γνωστό απο τη θητεία του στο περίφημο Mad magazine, με ιδιαίτερη προϋπηρεσία στην παρωδία ηρώων του Disney, και το αποτέλεσμα ήταν αυτό :

(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν ακριβώς ό,τι περιγράφει γλαφυρά ο τίτλος του - ένα μνημόσυνο για τον θείο Walt στη Disneyland, το οποίο έχει μετατραπεί σε ρωμαϊκό όργιο, με συμμετέχοντες όλους τους γνωστούς χαρακτήρες της Disney.

Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε τον Pluto να κατουράει μια αφίσα του Mickey, ενώ λίγο πιο πέρα το αφεντικό του κάνει ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης. Στα αριστερά, ο Goofy "τακτοποιεί" την αρραβωνιαστικιά του καλύτερού του φίλου, Minnie, ενώ στα δεξιά η Tinkerbell κάνει strip tease, με τον Peter Pan, τον Captain Hook, τον Pinocchio και τα παιδιά της Χώρας του Ποτέ να την παίρνουν μάτι. Πιο πίσω, κάποιοι απο τους επτά νάνους έχουν στριμώξει τη Χιονάτη με άγριες διαθέσεις, ενώ κάποιο άλλοι τη βρίσκουν μεταξύ τους. Η Daisy παρακολουθεί το σκηνικό, αλλά συγχρόνως τα ανιψάκια του Donald παρακολουθούν την "πίσω πόρτα" της. Παραπέρα, ο ίδιος ο Donald δέχεται εναέρια "βρώμικη" επίθεση απο τον Dumbo το ελεφαντάκι, ενώ ο πρίγκιπας δοκιμάζει το γοβάκι στην Σταχτοπούτα, αλλά έχει κεντράρει ανάμεσα στα ανοιχτά της πόδια. Τα τρία γουρουνάκια έχουν κάνει το γνωστό "τρενάκι", ενώ η Αλίκη φιλοξενεί πολύ κόσμο κάτω απο τη φούστα της. Σόδομα και Γόμμορα δηλαδή !!!

Η αφίσα δημοσιεύθηκε το 1967 στο σατιρικό περιοδικό του Paul Krassner, The Realist, και έκανε πάταγο. Έτσι, λίγο αργότερα κυκλοφόρησε ως poster σε αρκετά αντίτυπα, τα οποία σήμερα έχουν πολύ μεγάλη συλλεκτική αξία. Οι δικηγόροι της Disney ήταν έτοιμοι να αρχίσουν τις μηνύσεις, αλλά αποφάσισαν να μην προχωρήσουν, φοβούμενοι οτι έτσι θα έδιναν μεγαλύτερη δημοσιότητα στο γεγονός. Υπάρχουν διάφορες επιχρωματισμένες εκδοχές του πρωτότυπου έργου, με καλύτερη την τελευταία, ψηφιακά χρωματισμένη που πωλείται στο site του Paul Krassner έναντι 35 δολλαρίων. Επίσης, ο Krassner, ως νόμιμος κάτοχος του copyright την έχει χρησιμοποιήσει ως εξώφυλλο στο βιβλίο του "Who's to Say What's Obscene? - Politics, Culture and Comedy in America Today".





Links

The Disneyland Memorial Orgy
The Disneyland Memorial Orgy @ The Realist
The Disneyland Memorial Orgy @ Wally Wood's blog
The Disneyland Memorial Orgy @ LA Weekly
Digitally colored print @ paulkrassner.com 
Wally Wood @ wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου