Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

The Tale of One Bad Rat

Ένας ευαίσθητος δημιουργός μιλάει για την παιδική κακοποίηση

Το The Tale of One Bad Rat είναι ένα εξαιρετικό graphic novel του, επίσης εξαιρετικού άγγλου δημιουργού Bryan Talbot. Αποτελεί συγχρόνως ένα φόρο τιμής στη σπουδαία αγγλίδα συγγραφέα παιδικών βιβλίων Beatrix Potter, μία διαμαρτυρία ενάντια στο αισχρό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, και μία εκδήλωση λατρείας πρός τη φύση και, συνακόλουθα, πρός την ελευθερία. Κυκλοφόρησε σε 4 τεύχη το 1994 απο τη Dark Horse, πρίν εκδοθεί ολοκληρωμένο ένα χρόνο αργότερα.

Στην αρχή της ιστορίας, η κεντρική ηρωίδα Helen είναι άστεγη, και ζεί ζητιανεύοντας στους δρόμους του Λονδίνου, με μόνη της παρέα ένα μικρό ποντικάκι, και τα βιβλία της αγαπημένης της συγγραφέος. Φαίνεται πολύ δυστυχισμένη, και συχνά φαντασιώνεται οτι αυτοκτονεί. Μέσω κάποιων flash back μαθαίνουμε την αιτία της δυστυχίας της, που δεν είναι άλλη απο τη σεξουαλική κακοποίηση που της ασκούσε για αρκετά χρόνια ο πατέρας της, με την πλήρη αδιαφορία της μητέρας της απέναντι στο φαινόμενο να έρχεται να συμπληρώσει τα άσχημα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.

Η Helen λοιπόν, βρίσκει το κουράγιο να το σκάσει απο το σπίτι-φυλακή της, αλλά η ζωή ενός άστεγου κοριτσιού δεν είναι καθόλου εύκολη. Έχοντας αναπτύξει μία (φυσιολογική) απέχθεια προς το αντρικό άγγιμα, θα αντιμετωπίσει προβλήματα με γλοιώδεις τύπους που προσπαθούν να την προσεγγίσουν, αλλά και με την αστυνομία. Θα βρεί όμως έναν απρόσμενο φίλο στο πρόσωπο ενός νεαρού αστέγου, ο οποίος θα τη γλιτώσει απο μια δύσκολη κατάσταση, και θα την προσκαλέσει στο εγκαταλελειμμένο σπίτι όπου ζεί μαζί με άλλους μη ευνοημένους απο την τύχη ανθρώπους. Εκεί, η ταλαιπωρημένη ηρωίδα μας θα ξαναβρεί την ηρεμία της και θα επιστρατεύσει όλο το κουράγιο της για να επιχειρήσει ένα μεγάλο βήμα - να φύγει για το Lake District, την περιοχή με τις λίμνες, όπως έκανε πρίν πολλά χρόνια η συγγραφέας που θαυμάζει, η Beatrix Potter. Μαζί της δε θα έχει το αγαπημένο της ποντικάκι, το οποίο έχει πεθάνει, αλλά θα έχει μια μεγεθυμένη, νοητή του εικόνα.

Στην περιοχή των λιμνών λοιπόν, με την υπέροχη φύση και τα μικρά, γραφικά χωριουδάκια, η Helen θα βρεί δουλειά στην ταβέρνα ενός καλόκαρδου, μεσήλικου ζευγαριού, και θα αρχίσει να νιώθει καλά με τον εαυτό της. Τα φαντάσματα του παρελθόντος όμως θα συνεχίσουν να τη στοιχειώνουν, καθιστώντας την ανίκανη να απολαύσει τις μικρές χαρές της ζωής. Αποφασισμένη να μην αφήσει το κακό που της έκανε ο πατέρας της να της καταστρέψει τη ζωή, θα βυθιστεί σε μία εσωτερική, επίπονη προσπάθεια αυτο-θεραπείας, εξωτερικεύοντας την οργή και τα καταπιεσμένα συναισθήματά της στην απελευθερωτική αγκαλιά της φύσης. Και τελικά, θα έρθει η στιγμή που θα νιώσει δυνατή, και έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατά μέτωπο.


Ο τίτλος του βιβλίου είναι παρμένος απο την ιστορία της Beatrix Potter που ανακαλύπτει (στη φαντασία της) η Helen όταν επισκέπτεται το σπίτι-μουσείο της συγγραφέος στο Lake District, η οποία ιστορία είναι ένας εμφανής παραλληλισμός με την αντίστοιχη άσχημη, αλλά με καλή κατάληξη δική της. Η εικονογράφηση του Bryan Talbot δεν αγγίζει τα εντυπωσιακά επίπεδα επόμενων δουλειών του, όπως π.χ του Alice in Sunderland, αλλά έτσι κι αλλιώς το (πολύ) δυνατό σημείο της συγκεκριμένης δουλειάς είναι η υπόθεσή της, μία πηγή θάρρους, ελπίδας και θέλησης για ζωή για όσους η ίδια η ζωή αδίκησε. Χαρακτηριστικό της επιδραστικότητας, της αληθοφάνειας και της δύναμης του καταπληκτικού αυτού graphic novel είναι οτι το βιβλίο χρησιμοποιείται συστηματικά απο κέντρα στήριξης κακοποιημένων παιδιών ανά τον κόσμο ως βοηθητικό ανάγνωσμα. Επίσης, στο τέλος κάθε τεύχους υπάρχουν χρήσιμα τηλέφωνα στα οποία μπορεί να ζητήσει βοήθεια ένα παιδί που είχε την ατυχία να βιώσει αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Συνολικά λοιπόν, το The Tale of One Bad Rat αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας, που αποδεικνύει οτι τα comics μπορούν να μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα, εύκολο ή δύσκολο, ευχάριστο ή δυσάρεστο, εμπορικό ή μη, και να καταλογιστούν ως κάτι πολύ περισσότερο απο απλή διασκέδαση.


The Tale of One Bad Rat @ Bryan Talbot's site
The Tale of One Bad Rat @ wikipedia
The Tale of One Bad Rat @ Comics worth reading
The Tale of One Bad Rat @ Dark Horse
The Tale of One Bad Rat @ artbomb

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλη Χριστίνα !
    Όταν γουστάρεις πολύ κάτι, σου βγαίνει μεράκι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή