Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Tintin – Breaking Free

Ο Τεν Τεν στη θαυμαστή χώρα της αναρχίας

Το The Adventures of Tintin: Breaking Free είναι ένα graphic novel κοινωνικο-πολιτικής / αναρχικής θεματολογίας, με ήρωα τον πασίγνωστο νεαρό δημοσιογράφο Τεν Τεν, μιας απο τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του κόσμου των comics. Ασφαλώς το άλμπουμ δεν έχει δημιουργηθεί απο τον πατέρα του Τεν Τεν, τον θρυλικό βέλγο κομίστα Hergé, αλλά απο άγνωστο δημιουργό, που υπογράφει απλά ως J.Daniels (μάλλον τα έπινε τα ουισκάκια του). Η πρώτη κυκλοφορία του comic ήταν το 1988 απο την Attack International στην Αγγλία, μία εποχή που η κυβέρνηση της σιδηράς κυρίας της αγγλικής πολιτικής, Margaret Thatcher, έπαιζε επικίνδυνα με τον ολοκληρωτισμό και την καταπίεση των μαζών. Αρκετές άλλες εκδόσεις ακολούθησαν, αφού μέσα στην εισαγωγή ο δημιουργός αναφέρει οτι επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του υλικού για οποιονδήποτε σκοπό και απο τον καθένα, εκτός απο καπιταλιστές. Η τελευταία επαν-έκδοση που έχει ανακοινωθεί είναι απο την αναρχική εκδοτική εταιρεία Freedom Press για το 2011.

Η ιστορία ξεκινάει με τον Τεν Τεν να έχει χάσει τη δουλειά του επειδή χτύπησε το αφεντικό του. Ο θείος του, ο οποίος είναι βασισμένος στο γνωστό καπετάνιο Haddock του Hergé, του βρίσκει δουλειά στην οικοδομή που εργάζεται και ο ίδιος. Όταν όμως ένας εργάτης ονόματι Joe Hill (προφανώς μια αναφορά στον ομώνυμο άγγλο αναρχικό συνδικαλιστή) πεθαίνει σε εργατικό ατύχημα, ο ήρωάς μας με το τσουλούφι πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις των εργατών που απαιτούν καλύτερα μέτρα ασφαλείας. Η οικοδομική εταιρεία αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, το συνδικάτο δεν τους βοηθάει, αλλά οι εργάτες δεν το βάζουν κάτω. Ξεκινούν απεργία διαρκείας, η οποία σιγά-σιγά εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση, τρομαγμένη, ρίχνει πάνω τους την αστυνομία και το στρατό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν βίαιες ταραχές. Η ιστορία μας τελειώνει με τον Τεν Τεν και το θείο του να ηγούνται μιας τεράστιας πορείας διαμαρτυρίας εκατοντάδων χιλιάδων, και τον Τεν Τεν να υψώνει ένα kalashnikov βροντοφωνάζοντας πως "Αυτό δεν είναι το τέλος, είναι μόνο η αρχή".


Σίγουρα τα μηνύματα αυτής της κοινωνικο-πολιτικής προπαγανδιστικής παρωδίας είναι απροκάλυπτα, ρομαντικά, και ίσως και λίγο αφελή, αλλά απο την άλλη, ο ρομαντισμός και ο ιδεαλισμός είναι αξίες που λείπουν απο τη γεμάτη απαισιοδοξία και μιζέρια εποχή μας. Η ιστορία είναι καλογραμμένη, η δράση κυλάει και κλιμακώνεται ομαλά, και το ασπρόμαυρο σχεδιαστικό στύλ είναι όμορφο, κι ας μην φτάνει την τελειότητα της περίφημης ligne claire (καθαρή γραμμή)του Hergé.


Tin Tin Revolution
Tintin – Breaking Free @ forbidden planet
Tintin – Breaking Free @ comicsbin blog
Tintin – Breaking Free @ Freedom Press
Tintin – Breaking Free @ wikipedia
Tintin – Breaking Free forum


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου