Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Comiquiz

Συνεχίζοντας το "αφιέρωμα" στα σκανδιναβικά comics, και αφού ευχηθούμε για άλλη μια φορά (μήπως και το πιστέψουμε) "Καλή χρονιά, κι ευτυχισμένο το 2012", υπάρχει στις βόρειες χώρες ένας θεσμός μοναδικός στην παγκόσμια κοινότητα των 2 διαστάσεων - το Comiquiz ! Ένας διαγωνισμός γνώσεων πάνω στα comics, που διεξάγεται (σχεδόν) αδιαλείπτως απο το 1985, με συμμετέχουσες πολλές ομάδες απο όλες τις σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία.

Ο διαγωνισμός έχει ως εξής : Οι συμμετέχουσες ομάδες λαμβάνουν ταχυδρομικώς στο χώρο τους ένα σφραγισμένο έντυπο με ερωτήσεις σχετικά με τα comics. Έχουν στη διάθεσή τους 90 ή 120 λεπτά για να τις απαντήσουν. Επιτρέπεται κάθε είδους βοήθεια, όπως αναφορά σε βιβλία, τηλέφωνο και internet, αρκεί να μην ξεπεράσουν τον επιτρεπόμενο χρόνο. Φυσικά, οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην απαντούνται με μια απλή αναζήτηση στο Google, είναι συχνά συνδυαστικές και περιλαμβάνουν φωτογραφίες, στις οποίες πρέπει να αναγνωριστούν χαρακτήρες, να ονομαστούν σειρές και συντελεστές καλλιτέχνες. Στο τέλος, καλούν στο τηλέφωνο την επιτροπή και ανακοινώνουν τις απαντήσεις τους. Η επιτροπή καταμετρά τις σωστές απαντήσεις, και βγάζει τη νικήτρια ομάδα, η οποία λαμβάνει ως έπαθλο συνήθως συλλεκτικά comics, μετάλλια ή διπλώματα, και αναλαμβάνει την ευθύνη διοργάνωσης του διαγωνισμού την επόμενη χρονιά (σαν τη Eurovision ένα πράγμα).



Τις πρώτες χρονιές, ο διαγωνισμός διεξαγόταν στη Νορβηγία, μόνο με νορβηγικές συμμετοχές. Απο το 1989 άρχισε να περιλαμβάνει και συμμετοχές απο άλλες χώρες, αποκτώντας έτσι παν-σκανδιναβικό χαρακτήρα. Τη μερίδα του λέοντος στις νίκες κατέχει η Σουηδία με 17, και ακολουθεί η Νορβηγία με 6. Στο τελευταίο Comiquiz του 2010 κέρδισε πάλι μια σουδική ομάδα, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και ο γνωστός δημοσιογράφος και "λόγιος" των comics Fredrik_Stromberg.

Comiquiz @ The Comics Journal
Comiquiz @ serie wikin (σουηδικά)

2 σχόλια:

  1. Φίλε πίθηκε, έχω την αίσθηση πως δεν θα τα πήγαινες καθόλου άσχημα αν συμμετείχες στο comiquiz. Καιρός να έχει και καμιά επιτυχία η χώρα μας στο εξωτερικό!

    Άντε, καλή χρονιά, ή μάλλον, καλύτερη απ' οτι προσδοκούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κούνελε, έτσι και φτιάξουμε ομάδα θα σαρώσουμε όλες τις διοργανώσεις (ΟΚ, υπερβάλλω λίγο, αλλά πλάκα θα είχε).

    Όσο για τη χρονιά ... θα δείξει. Ελπίζουμε πάντως !

    ΑπάντησηΔιαγραφή