Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πέθανε ο μεγάλος Moebius

"Έφυγε" στα 73 του ο θρύλος των ευρωπαϊκών comics

Με μία λιτή ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, 10 Μαρτίου, η γυναίκα του Jean Henri Gaston Giraud, περισσότερο γνωστού στον κόσμο των comics ως Moebius ή Gir, ανακοίνωσε το θάνατο του μεγάλου δημιουργού, μετά απο πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο Moebius, ο οποίος θεωρείται, απολύτως δικαιολογημένα, ένας απο τους κορυφαίους εικονογράφους όλων των εποχών, και όχι μόνο στην Ευρώπη, θα μείνει για πάντα στην ιστορία των comics ως ο δημιουργός των θρυλικών σειρών Blueberry, Arzach, The Incal, και τόσων πολλών άλλων.

Γεννημένος στις 18 Μαίου 1938, και ξεκινώντας την τεράστια καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 60, ο πρωτοπόρος και άκρως επιδραστικός καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με τα σημαντικότερα γαλλικά περιοδικά comics ( Spirou, Pilote, A Suivre, Métal Hurlant, Hara Kiri, L'Echo de Savanes  ), και με κορυφαίους ευρωπαίους, αμερικανούς και ιάπωνες δημιουργούς, όπως οι Alejandro Jodorowsky, Stan Lee, Jiro Taniguchi, ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Στενός φίλος του ιάπωνα σκηνοθέτη ταινιών animation Hayao Miyazaki, συν-ιδρυτής της σημαντικότατης εκδοτικής εταιρείας Les Humanoïdes Associés και με μία πραγματικά τεράστια βιβλιογραφία, ο Moebius έχει βραβευθεί με δεκάδες βραβεία, συμπεριλαμβανομένων 2 Eisner και 3 βραβείων του φεστιβάλ της Angouleme.

Το πολύπλευρο ταλέντο του δεν περιορίστηκε όμως μόνο στον κόσμο των comics, όπως μαρτυρούν οι πολλές συνεργασίες του στον κινηματογράφο, και ιδιαίτερα στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, που αποτελούσε πάντα το αγαπημένο του πεδίο. Ο μεγάλος Moebius, με το σουρρεαλιστικό, φουτουριστικό κόσμο που δημιουργούσε στις εικονογραφήσεις του, έχει συνεργαστεί ή αναφέρεται ως έμπνευση σε ταινίες σταθμούς του sci-fi cinema, όπως οι Star Wars, Alien, Blade Runner, The Fifth Element και Tron.

Εν αναμονή ενός ολοκληρωμένου αφιερώματος στον τεράστιο αυτό, εκλιπόντα καλλιτέχνη, ακολουθεί ένα μικρό δείγμα του σπουδαίου του καλλιτεχνικού οράματος, μοναδικού σε σύλληψη και δημιουργική φαντασία στο σύμπαν των 2 διαστάσεων.





Links
 
Άρθρο στο News247
Άρθρο στο Comicdom
Άρθρο στο Bleeding Cool
Άρθρο στο europe 1 (γαλλικά)
Άρθρο στο Le Figaro (γαλλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου