Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Gay X-MEN vs. One Million Moms



Σίγουρα ο εντυπωσιακός τίτλος αυτού του άρθρου ακούγεται σαν κάποιο τραγελαφικό cross-over, ή κάποια περίεργη comics παρωδία, όμως ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. Το σύμπαν των 2 διαστάσεων έχει αναστατωθεί τον τελευταίο καιρό από την αναγγελία της Marvel οτι στο τεύχος #50 των Astonishing X-Men, ο gay χαρακτήρας Northstar θα προτείνει στον σύντροφό του Kyle να τον παντρευτεί, με το γάμο να ακολουθεί σε κάποιο επερχόμενο τεύχος - πιθανότατα στο #51. Με τις ευλογίες μας τα παιδιά, και βίον ανθόσπαρτον. Σωστά ?

Όχι ακριβώς. Στην Αμερική, αυτά τα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά (χωρίς φυσικά να εννοώ οτι στην Ελλάδα είμαστε πιο "ανοιχτόμυαλοι"). Αν και το θέμα των δικαιωμάτων των gay δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε όσο taboo ήταν παλιότερα, ο υπέρμετρος συντηρητισμός στις ΗΠΑ έχει πολύ βαθιές ρίζες, που δε λένε να ξεριζωθούν με τίποτα. Εδώ λοιπόν εισέρχεται στο προσκήνιο η οργάνωση One Million Moms (Τζίιιιιιζους, και μόνο το όνομα είναι τρομακτικό), η οποία ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των υποστηρικτών της (αν πιστέψουμε τον τίτλο της) να στείλουν γράμματα και e-mails στη Marvel, ζητώντας της να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Επίσης, η συντηρητική χριστιανική οργάνωση ζητάει από τις μεγάλες εταιρείες comics να αποσύρουν όλους τους gay χαρακτήρες, και κάθε αναφορά στο λεγόμενο gay lifestyle. Μάλιστα, μέσα στο 2012 οι ίδιες τσαντισμένες μαμάδες έκαναν επίθεση στη σειρά Life with Archie, με αφορμή τον ομόφυλο γάμο του χαρακτήρα Kevin Keller. Και ετοιμάζονται για πόλεμο και με τη DC, η οποία έχει ανακοινώσει οτι μέσα στο τρέχον έτος θα παρουσιάσει έναν πρώην straight χαρακτήρα ως gay. Και όλα αυτά ενώ σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι καθ'όλα νόμιμος και, σε γενικές γραμμές, κοινωνικά αποδεκτός.

Όπως καταλάβατε λοιπόν, και όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από το site τους που έχω παραθέσει, οι σκληροπυρηνικές μαμάδες πήραν τα σκουπόξυλα, και αλίμονο σε όποιο "σκουπίδι" βρεθεί μπροστά τους.


Ασφαλώς, βεβαίως, η ξαφνική στροφή των μεγάλων εταιρειών στο θέμα της ομοφυλοφιλίας έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, και σκοπό να επεκτείνει την αγορά τους σε μέχρι πρότινος "ανεκμετάλλευτα" κοινωνικά σύνολα, αλλά δεν είναι αυτό το βασικό μας θέμα. Επίσης, ασφαλώς, η όλη υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως προπαγάνδα, μιας και η έννοια της λέξης περιλαμβάνει ο,τιδήποτε προσπαθεί να προωθήσει ένα τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς, είτε αυτός χαρακτηρίζεται ως "σωστός", όπως π.χ η άθληση, είτε "λάθος", όπως π.χ η κατάποση αλκοόλ. Αλλά ούτε αυτό είναι το βασικό μας θέμα. Το θέμα μας είναι η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, και η μη αποδοχή οποιασδήποτε απόπειρας λογοκρισίας, από όπου αυτή κι αν προέρχεται, και όπου κι αν στοχεύει.

The wedding @ Newsrama
The wedding @ Comics Alliance

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου