Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

3η συνεργασία Tardi - Manchette

Ο Jacques Tardi εικονογραφεί για 3η φορά ένα μυθιστόρημα του Jean-Patrick Manchette

Μετά το "Le Petit Bleu de la côte Ouest" (West Coast Blues - Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής), και το "La Position du tireur couché" (Like a Sniper Lining Up His Shot - Η πρηνής θέση του σκοπευτή), ο μεγάλος γάλλος δημιουργός Jacques Tardi μεταφέρει σε μορφή comics ένα ακόμη από τα δημοφιλή αστυνομικά μυθιστορήματα του διάσημου (τουλάχιστον στη Γαλλία) συγγραφέα και καλού του φίλου Jean-Patrick Manchette.

Πρόκειται για το "Ô dingos, ô châteaux", μόλις τη δεύτερη δουλειά του ειδικευόμενου στα αστυνομικά noir thriller συγγραφέα, το οποίο μεταφράζεται αυτολεξί ως "Ω σκυλιά, ω κάστρα !". Αν όμως για τον Manchette αυτό είναι ένα έργο της πρώιμης περιόδου του, όταν ακόμη δεν είχε εντρυφήσει στους κώδικες και τους "κανόνες" του είδους του αστυνομικού θρίλερ, για τον Tardi είναι ένα έργο ωριμότητας, με το σχεδιαστικό του στύλ να φτάνει ίσως στο αποκορύφωμά του, και την ήδη πολύ καλή αφήγησή του να γίνεται πιο "μεστή" και ουσιώδης.

Η υπόθεση του Ô dingos, ô châteaux ξεκινάει με τον Michel Hartog, γνωστό βιομήχανο με φήμη φιλανθρώπου, να γίνεται ο διαχειριστής μίας τεράστιας περιουσίας μετά το θάνατο του αδελφού του και της κουνιάδας του σε αεροπορικό δυστύχημα. Κληρονόμος της περιουσίας είναι ο ανήλικος γιός του ζευγαριού, Peter, ο οποίος τίθεται υπό την κηδεμονία του θείου του Michel, μέχρι να γίνει 18 χρονών και να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. Ο Hartog, όντας φιλάνθρωπος, προτιμάει για προσωπικό στην έπαυλή του αναξιοπαθούντα άτομα που δυσκολεύονται να βρούν δουλειά. Έτσι, για νταντά του ανιψιού του προσλαμβάνει τη Julie, μία νεαρή κοπέλα που μόλις έχει πάρει εξιτήριο από μία ψυχιατρική κλινική.

H Julie και ο μικρός Peter θα πέσουν θύματα απαγωγής από ένα ζευγάρι κακοποιών, που ενεργούν υπό τις εντολές του αδίστακτου δολοφόνου Thompson, ο οποίος με τη σειρά του υπακούει στις διαταγές κάποιου μυστηριώδους εντολέα. Όταν όμως η έξυπνη νεαρή νταντά θα αντιληφθεί ότι κάτω από το πρόσχημα της απαγωγής κρύβεται η προμελετημένη δολοφονία του μικρού κληρονόμου, θα αποδράσει με το παιδί στη γαλλική ύπαιθρο. Έτσι, θα ξεκινήσει ένα ανελέητο και αιματηρό ανθρωποκυνηγητό, με τον γερασμένο, και κουρασμένο από το επάγγελμά του Thompson να καταδιώκει τη σκληροτράχηλη, αλλά ψυχικά διαταραγμένη Julie, σε μία "αναμέτρηση" που δεν επιδέχεται προγνωστικών.


Το Ô dingos, ô châteaux είναι ένα σφιχτοδεμένο αστυνομικό θρίλερ με στοιχεία road movie, γενναίες δόσεις βίας και "ψυχολογικά πολύπλοκους" χαρακτήρες, στο γνωστό μηδενιστικό, κυνικό στύλ του Manchette (όποιος έχει διαβάσει το πολύ καλό "Μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής", που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, καταλαβαίνει απόλυτα τί εννοώ). Η πρωτότυπη νουβέλα, που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 1973, μεταμορφώνεται στα άξια χέρια του Tardi σε ένα άκρως στυλιζαρισμένο, noir graphic novel με υπέροχη 70s αισθητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου