Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Sticks and Stones

Μία σιωπηλή μεν, εξαιρετικά δυνατή δε πολιτική παραβολή !

Ο Peter Kuper αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την πιο καθαρή και συνειδητοποιημένη φωνή αντίδρασης σε κάθε είδους κατεστημένο στις Η.Π.Α. Έντονα πολιτικοποιημένος, και προβληματισμένος με τα κοινωνικά δρώμενα και την πορεία του σύγχρονου κόσμου, δημιουργεί με αξιοθαύμαστη συνέπεια ιστορίες δυνατές, που χτυπάνε "νεύρο" και κατακεραυνώνουν την αδιαφορία, την απανθρωπιά και την απύθμενη βλακεία των ανθρώπων.

Αυτό κάνει και στην υπέροχα διεισδυτική, όσο και διαχρονική παραβολή του Sticks and Stones, εξιστορώντας με απλό, και άρα αποτελεσματικό τρόπο τη γέννηση, την παρακμή και την πτώση μίας αυτοκρατορίας. Το έργο εκδόθηκε από τη Three Rivers Press το 2004 σε ένα όμορφο, τετράγωνο φορμά.

Κάπου, σε ένα άγονο και ερημικό τοπίο, ένα ηφαίστειο εκρήγνυται. Μαζί με τη λάβα και τις στάχτες, από το καυτό στόμιό του εκτοξεύεται και ένας πέτρινος γίγαντας. Στην αρχή αδέξιος και εύθραυστος σα μικρό παιδί, συναντά μία φυλή μικροσκοπικών πέτρινων ανθρώπων και σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι το μέγεθός του τού δίνει τη δύναμη να τους επιβληθεί. Και φυσικά, το κάνει. Ο νεόκοπος τύραννος διαλέγει τον πιό πρόθυμο να υποδουλωθεί ανθρωπάκο για επιστάτη / λακέ του, και διατάζει να του χτίσουν ένα ισχυρό φρούριο. Η μόνη αντίσταση που συναντάει προέρχεται από τη μοναδική γυναίκα της μικροσκοπικής φυλής, που είναι ταυτόχρονα και το μοναδικό έγχρωμο μέλος της. Στην αντίσταση αυτή απαντάει με αδιαλλαξία και βία.

Έπειτα, σκέφτεται να επεκτείνει την επικράτειά του, και βάζει το λιλιπούτειο στρατό του να υποδουλώσει μία γειτονική, φιλειρηνική φυλή αντίστοιχου μεγέθους. Ένα νεαρό αγόρι των καινούριων σκλάβων του όμως αποδεικνύεται αντιδραστικό πνεύμα, και έτσι το φυλακίζει, μαζί με τη μαύρη επαναστάτρια της πρώτης φυλής υπηκόων του. Το μεγαλύτερο λάφυρο του νικηφόρου πολέμου του πέτρινου δικτάτορά μας είναι η φωτιά, την οποία δεν παραλείπει να τροφοδοτεί, βάζοντας τους σκλάβους του να κόβουν συνέχεια ξυλεία. Όμως, η τόση του μεγαλομανία και ανοησία δε θα του βγεί σε καλό, γιατί κάποια στιγμή θα έρθει η βροχή ...






Το Sticks and Stones είναι ένα πολύ όμορφο και διδακτικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, διηγούμενο μία αλληλουχία γεγονότων που έχει επαναληφθεί αμέτρητες φορές στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Ένα παραμύθι που ξεγυμνώνει μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη που διαπράττει το είδος μας απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό (αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, διακρίσεις, πόλεμος, ...). Και όμως, ο άνθρωπος, παρά την τόση εξυπνάδα του, επιμένει να κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, και φυσικά στο τέλος να τα πληρώνει ακριβά. Αυτό είναι το μήνυμα της διαχρονικής παραβολής του Peter Kuper, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εκδόθηκε τη "μαύρη" για την Αμερική εποχή της διακυβέρνησης του George W. Bush, του οποίου ο Kuper υπήρξε μεγάλος πολέμιος. Με σχεδόν απλοϊκή αφηγηματική γραμμή και σύνθεση σελίδων, και χωρίς καθόλου διαλόγους ή κείμενο, ο καλλιτέχνης αφήνει το γνωστό του, υπέροχο εικονογραφικό στύλ - που θυμίζει λίγο graffiti / stencil, και λίγο χαρακτική - να "μιλήσει", με τους χαρακτήρες να είναι πλήρως εκφραστικοί και κατανοητοί, με μοναδικό μέσο τη γλώσσα του σώματος.

Κάθε σελίδα βρίθει συμβολισμών και νοημάτων, κάθε panel υπηρετεί τέλεια το σκοπό του, και όλα μαζί συνθέτουν αυτό το πολύ ηχηρό - παρά τη σιωπή του - "κατηγορώ" ενάντια σε κάθε μορφή απολυταρχισμού και βαρβαρότητας. Μία ιστορία για πέτρες και ξύλα, με απέραντη αγάπη για την ελευθερία και τον άνθρωπο, που εξυμνεί τη φιλία, το θάρρος και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.







Για επίλογο άφησα τα λόγια του μεγάλου Alan Moore για το Sticks and Stones, που νομίζω ότι τα λένε όλα :

 "Δεδομένου ότι η δουλειά του Peter Kuper είναι συνήθως άφωνη και σιωπηλή, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό το ότι είναι μία από τις πιό δυνατές και αληθινές αντιδραστικές φωνές που έχουν ξεπηδήσει από τη σύγχρονη Αμερική. Στο Sticks and Stones, ο Kuper δημιουργεί μία παραβολή της εποχής του Bush τόσο όμορφη, απλή και διαυγή που να μπορεί να την κατανοήσει και να την απολαύσει ο καθένας, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Αυτό είναι ένα δυνατό, οργισμένο και συμπονετικό ντοκουμέντο, και μέσα στην τέλεια ισορροπημένη σιωπή του βρίσκεται μία βαθιά ανθρώπινη ευγλωττία. Προτείνεται ανεπιφύλακτα."


Links

Sticks and Stones animation
Sticks and Stones @ Publishers Weekly
Sticks and Stones @ Random House
Sticks and Stones @ movmag.gr
Sticks and Stones @ good reads
Sticks and Stones reviews @ Google books

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου