Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Gucci loves Manga

Ο Hirohiko Araki διακόσμησε τις βιτρίνες της γνωστής ιταλικής εταιρείας μόδας Gucci 

Και τί μας νοιάζει εμάς θα μου πείτε. Μας νοιάζει, όχι φυσικά επειδή έχουμε το παραμικρό ενδιαφέρον για το λαμπερό και απατηλό κόσμο της μόδας και της υψηλής ραπτικής (σιγά μην το κάνουμε και Sex & The City εδώ πέρα), αλλά επειδή το συγκεκριμένο νέο αποτελεί μία ακόμα απόδειξη οτι τα comics έχουν πάψει προ πολλού να θεωρούνται "παιδικά" και "nerdy", και έχουν αποκτήσει κύρος και μία σίγουρη θέση στην καλλιτεχνική συνείδηση της κοινωνίας.

Τα comics αναμφισβήτητα πλέον λογίζονται και ως τέχνη, και μάλιστα ως μία από τις πιο πρωτοποριακές και σύγχρονες εκφάνσεις της τέχνης, έχοντας κερδίσει σεβασμό αλλά και ένα ισχυρό status quo στην καλλιτεχνική κοινότητα. Αν δεν ίσχυε αυτό, δεν υπήρχε περίπτωση η υπερ-γκλάμορους (και καλά) Μιλανέζικη εταιρεία μόδας να τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα προϊόντα της. Οπότε - συνολική εκτίμηση - χεστήκαμε για τη Gucci, αλλά μας αρέσει η επιβεβαίωση. Αφού το ξεκαθαρίσμε λοιπόν αυτό, πάμε να δούμε και το θέμα.

Το 2011 λοιπόν, ο πολύ καλός mangaka Hirohiko Araki, δημιουργός της πολύ μεγάλης (και σε μέγεθος και σε ποιότητα) σειράς Jojo's Bizarre Adventure, έφτιαξε ένα manga με τους χαρακτήρες της σειράς ντυμένους με ρούχα Gucci, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SPUR. Προσπερνώ την επιθυμία μου να κράξω τον κύριο Araki που εκπορνεύει τους ήρωές του για να διαφημίσει ρούχα, επειδή πρώτον, μπορεί αυτός να γουστάρει τον κόσμο της μόδας και να ήθελε να συνδυάσει τις δύο του αγάπες, και δεύτερον, δικοί του είναι οι χαρακτήρες στην τελική, ό,τι θέλει τους κάνει. Τον Ιανουάριο του 2013 λοιπόν, ο ιάπωνας καλλιτέχνης ξανασυνεργάστηκε με την ιταλική εταιρεία, φτιάχνοντας ένα manga για μία κοπέλα που είναι εθισμένη στα ρούχα Gucci (σιγά, ανατριχιάσαμε). Επίσης, φιλοτέχνησε αρκετές εικονογραφήσεις των χαρακτήρων της ιστορίας του, οι οποίες θα διακοσμούν (μαζί με το manga) πάνω από 70 καταστήματα της Gucci ανά τον κόσμο. Οι εικονογραφήσεις τυπώθηκαν σε μεγάλα μεγέθη και σίγουρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για την ανοιξιάτικη κολεξιόν της εταιρείας.




Ωραία λοιπόν... Τα comics θεωρούνται τέχνη, έχουν κύρος, μπλα μπλα μπλα, αλλά ντροπή σου κι εσένα ρε Araki. Τί φωσφοριζέ πράσινη τιάρα είναι αυτή που φόρεσες στο δύσμοιρο το χαρακτήρα σου ? Δεν τον λυπήθηκες το φουκαρά ? Καλά, και η τσάντα ασχολίαστη. Ρε, τί "πατέρας" είσαι εσύ ? (δε μπόρεσα τελικά να αντισταθώ στον πειρασμό). Πάντως οι εικονογραφήσεις είναι πολύ ωραίες.



Gucci Manga @ No Cigar
Gucci Manga @ Telegraph
Gucci Manga @ Mosamuse

2 σχόλια:

  1. μπορει να ισχυουν ολα αυτα που ειπες παραπανω, αλλαη η τελευταια εικονα ειναι η πιο ενδιαφερουσα (και ισως πιο παραπλανητικη) βιτρινα που εχω δει σε μαγαζι με ρουχα.

    τωρα σαν εικονογραφισεις(περα του οτι ειναι manga και δεν τρελαινομαι) δεν πιστευω πως θα ξετρελαναν τους φαν του ειδους.

    εχει την πλακα του παντως, και φυσικα υπαρχει η επιβεβαιωση (για τους αλλους, εμεις το ξερουμε ηδη) πως τα κομικς ειναι τεχνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λες ! Κι εγώ επικεντρώθηκα στο κομμάτι "Τα comics αναμφισβήτητα πλέον λογίζονται και ως τέχνη", και όχι στην (ψευτο)γκλαμουριά της υπόθεσης. Εξ'άλλου, είναι γνωστό οτι αποτελώ αμετανόητο fan του Armani, χα χα χα !

      Διαγραφή