Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

DEATH NOTE

Ένα σφιχτοδεμένο, αγωνιώδες ψυχολογικό thriller



Το Death Note θυμάμαι οτι το σνομπάριζα για πολύ καιρό. Παρακολουθούσα το χαμό που γινότανε στα forums από τα εκατομμύρια των fans του παγκοσμίως, αλλά οι εικόνες που είχα δεί μου είχαν δημιουργήσει μία τελείως λανθασμένη εντύπωση. Ο χαμός φυσικά δε μου λέει κάτι από μόνος του - το ίδιο γινότανε με όλα τα mainstream manga (τα οποία γενικά με αφήνουν αδιάφορο), από το Naruto μέχρι τα Pokemon. Αφού βεβαίως κάποια στιγμή αποφάσισα να διαβάσω τα πρώτα κεφάλαια online, κατέληξα σε δύο συμπεράσματα.

Συμπέρασμα νο.1: Ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο
(ναι, γνωστό, αλλά δεν το ακολούθησα ο μπούρδας).
Συμπέρασμα νο.2 (αφού αγόρασα και διάβασα όλη τη σειρά): Το Death Note ΤΑ ΣΠΑ-ΕΙ !!!

(Μετά από αυτό τον γεμάτο βαθιές, ενοχικές εξομολογήσεις πρόλογο, πάμε να δούμε και το manga)

To Death Note (Desu Nōto) λοιπόν είναι μία πολύ καλή και υπερ-επιτυχημένη ιαπωνική σειρά manga, πνευματικό παιδί του συγγραφέα Tsugumi Ohba και του εικονογράφου Takeshi Obata, την ίδια δημιουργική ομάδα πίσω από το Bakuman, μία από τις best-seller συνεχιζόμενες σειρές αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία. Κυκλοφόρησε στο θρυλικό περιοδικό Weekly Shōnen Jump από το Δεκέμβριο του 2003 έως το Μάιο του 2006, με σύνολο 108 κεφαλαίων τα οποία αργότερα εκδόθηκαν σε 12 τόμους tankōbon. Αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους τίτλους του περιοδικού όλων των εποχών, με πωλήσεις άνω των 26 εκατομμυρίων αντιτύπων. Έχει μεταφερθεί σε σειρά anime (2006-2007), σε τρείς live-action ταινίες (με κανονικούς ηθοποιούς δηλαδή - 2006, 2006, 2008), σε αρκετά video games από την Konami για το Nintendo DS, ακόμα και σε νουβέλα από το συγγραφέα Nisio Isin.

Αρχίζοντας από το 2009, η σειρά κυκλοφόρησε ολοκληρωμένη και στα ελληνικά από την Anubis Manga.







Η υπόθεση αναλυτικά
(περιέχει spoilers)

Η υπόθεση ακολουθεί τον 17χρονο μαθητή-ιδιοφυία Light Yagami από τη στιγμή που βρίσκει τυχαία το τετράδιο θανάτου (Death Note) που έχασε ο shinigami (θεός του θανάτου) Ryuk. Οποιουδήποτε το όνομα γραφτεί σε αυτό το τετράδιο, πεθαίνει μέσα σε διάστημα 40 δευτερολέπτων. Ο Light λοιπόν, με τον Ryuk να βρίσκεται πάντα αθέατος στο πλευρό του αλλά να μη συμμετέχει στις εξελίξεις, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το τετράδιο για να ξεφορτωθεί όλους τους "κακούς" ανθρώπους και να δημιουργήσει ένα Νέο Κόσμο, στον οποίο ο ίδιος θα εξυμνείται ως θεός. Το μπαράζ των δολοφονιών όμως τραβάει την προσοχή του θρυλικού ντετέκτιβ-ιδιοφυίας L, και έτσι ξεκινάει ένα συναρπαστικό παιχνίδι γάτας-ποντικιού ανάμεσα στους δύο, με το θάνατο να παραμονεύει σε κάθε κίνηση.

Η σταυροφορία του Light εναντίον των εγκληματιών του χαρίζει το προσωνύμιο Kira (από την ιαπωνική προφορά της λέξης "killer"), με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως να βρίσκονται σε φρενίτιδα τρόμου αλλά και ενθουσιασμού. Όποιος μπεί στο δρόμο του νέου Μεσσία εξοντώνεται, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, κι έτσι ο L καταφέρνει να συγκεντρώσει ελάχιστους άντρες για να τον κυνηγήσουν. Ένα από τα μέλη της ομάδας όμως είναι ο πατέρας του Light, και έτσι ο δολοπλόκος ήρωάς μας καταφέρνει να εισχωρήσει στους έμπιστους του L για να κατασκοπεύει κάθε τους κίνηση. Φυσικά, και ο πανέξυπνος νεαρός ντετέκτιβ τον υποπτευόταν από καιρό και τον ήθελε στην ομάδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Μεταξύ τους λοιπόν δημιουργείται μία παράξενη σχέση υποψίας και αλληλο-εξάρτησης, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται... ένας δεύτερος Kira !

Ένας ακόμα shinigami έχει κατέβει στον κόσμο των θνητών, ακολουθώντας παντού την κάτοχο του δεύτερου τετραδίου του θανάτου, το διάσημο μοντέλο Misa Amane. Η Misa υποστηρίζει απόλυτα το έργο του Kira, όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και θέλει να ταχθεί στο πλευρό του. Τραβάει την προσοχή του μέσω των ΜΜΕ, και τελικά καταφέρνει να τον εντοπίσει. Τον ερωτεύεται, και έτσι ο Light έχει την τέλεια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις που τις δίνει το Death Note, οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και τις δικές του, για να ξεφορτωθεί τον L. Η Misa όμως δεν έχει ούτε την εξυπνάδα ούτε το ψυχρό αίμα του Light, και έτσι διαπράττει διάφορα λάθη που επιτρέπουν στο διάσημο ντετέκτιβ να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τους δύο Kira.

Στη συνέχεια ... εεεεε, φτάνει πια ! Η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη, πολλή αγωνία και πολλές ανατροπές. Μην τα αποκαλύψω και όλα. Κι άλλοι Kira, κι άλλοι L, M και N, και του Death Note το κάγκελο ! (ορίστε, με πιέσατε κι αποκάλυψα κι άλλα)





To Death Note λοιπόν δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται στην αρχή. Η εμφάνιση των shinigami μπορεί να παρασύρει κάποιον σε συγκρίσεις με action manga όπως το Bleach και μάχες τεράτων (ή μόνο εγώ την πάτησα έτσι ρε γαμώτο ?), όμως εδώ υπάρχει μία πολύ πιο ενδιαφέρουσα μάχη - μία μάχη του μυαλού. Ο πυρήνας της υπόθεσης της πολύ καλής αυτής σειράς είναι το παιχνίδι "πιάσε με αν μπορείς" μεταξύ του εγκληματία και του αστυνομικού, μία συναρπαστική και επικίνδυνη παρτίδα σκακιού μεταξύ δύο ιδιοφυιών που σιχαίνονται να χάνουν. Κάθε ένας πρέπει να σκεφτεί πολλές κινήσεις μπροστά, να υπολογίσει το ρίσκο και να προσπαθήσει να μπερδέψει και να αγχώσει τον αντίπαλό του, ελπίζοντας σε κάποιο λάθος που θα του δώσει το πλεονέκτημα. Χαρακτηριστικό είναι οτι πολλές φορές ο ένας ήρωας σκέφτεται για ώρα το τί θα πρέπει να πεί και πώς να φερθεί σε κάποια περίσταση, με τον άλλο να τον παρακολουθεί και να σκέφτεται αντίστοιχα τις δικές του κινήσεις.

Οι χαρακτήρες είναι στο σύνολό τους πάρα πολύ καλά δουλεμένοι και πειστικοί, τόσο σεναριακά όσο και σχεδιαστικά, με τον εικονογράφο Takeshi Obata να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ταλαντούχος στις εκφράσεις των προσώπων και στην απόδοση των συναισθημάτων. Γενικά η εικονογράφηση είναι εξαιρετική, αλλά το δυνατό χαρτί του Death Note είναι η πολύ δυνατή υπόθεση, η συναρπαστική εξέλιξη και το βάθος των χαρακτήρων. Τί κι αν η κεντρική σεναριακή ιδέα είναι λίγο γελοία (γράφεις το όνομα κάποιου σε ένα τετράδιο και πεθαίνει), τί κι αν οι κανόνες χρήσης του τετραδίου είναι ακόμα πιο γελοίοι (π.χ οι λεπτομέρειες του θανάτου πρέπει να γραφτούν μέσα σε 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα από την αναγραφή του ονόματος - come on man !), δεν έχει καμία σημασία.

Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί μία πολύ δυνατή κεντρική ιδέα να καταλήξει σε ένα αδύναμο αποτέλεσμα, έτσι και μία όχι τόσο δυνατή κεντρική σεναριακή ιδέα δουλεύτηκε τόσο σωστά και τόσο λεπτομερώς που κατέληξε να γίνει ένα συναρπαστικό, κολλητικό, αγωνιώδες manga που διαβάζεται μονορούφι και σε αφήνει να εύχεσαι να μην είχε τελειώσει.




Links

DEATH NOTE @ wikipedia
DEATH NOTE @ Viz Media
DEATH NOTE @ Anime News Network
DEATH NOTE @ Anubis (ελληνικά)

DEATH NOTE fan site
DEATH NOTE wikia
Read DEATH NOTE online

2 σχόλια:

  1. Σοβαρά μέχρι τώρα δεν είχες γράψει για το Death Note?!
    Έχω δει το anime, δεν έχω διαβάσει το manga και συμφωνώ πως παρά το φανταστικό στοιχείο με τους Θεούς του θανάτου (αν και γούσταρα επίσης πολύ τον Ryuk που δίνει κι ένα τόνο κάπως χαβαλεδιάρικο στην ιστορία), έχουμε να κάνουμε με αστυνομικό θρίλερ βασικά.
    Μου άρεσε πολύ αυτός ο εγκεφαλικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο παιδιών αλλά και η έλξη/θαυμασμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

    Μ' αυτό το anime πάντως ξεκίνησα να ασχολούμαι και το είδα εννοείται μονορούφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα βρε Σεφ, μη με κάνεις να αισθάνομαι άσχημα.

      Όντως άργησα να ασχοληθώ με το Death Note, επειδή όπως λέω είχα αναπτύξει λανθασμένη άποψη από τις εικόνες που είχα δεί (κοινώς, μαλακιζόμουνα). Αφού πάντως μου λες οτι αυτό το anime σε κόλλησε με το είδος, πρέπει να έχει ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις σου.

      Είναι φοβερό manga, κι εγώ κωλογούσταρα με τον ανταγωνισμό του μυαλού μεταξύ των δύο κυρίων αντιπάλων. Δε με χαλάνε οι θεοί του θανάτου, δίνουν ένα όμορφο σκοτεινό / gothic στοιχείο στην υπόθεση, απλά σαν εικόνα με είχαν παρασύρει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

      Διαγραφή