Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αποσύρεται ο Hayao Miyazaki

Ο θρυλικός σκηνοθέτης του Spirited Away εγκαταλείπει τις ταινίες μεγάλου μήκους



Ααααααα, δε μπήκε καθόλου καλά το φετινό φθινόπωρο. Πρίν λίγες μέρες ανακοινώθηκε οτι σταματάει η κυκλοφορία όλων των ελληνικών εκδόσεων της Disney, και προτού καλά-καλά πάρουμε ανάσα, μαθαίνουμε για την επικείμενη συνταξιοδότηση του μεγάλου Hayao Miyazaki, που έχει γίνει γνωστός παγκοσμίως ως ο ιάπωνας Walt Disney. Με εξαιρετικές ταινίες animation στο ενεργητικό του, όπως τις: Nausicaä of the Valley of the Wind (μεταφορά του ομώνυμου manga του - 1984), Laputa: Castle in the Sky (1986), My Neighbor Totoro (1988), Kiki's Delivery Service (1989), Porco Rosso (1992), Princess Mononoke (1997), Spirited Away (2001), Howl's Moving Castle (2004), και συμμετοχή σε αρκετές άλλες μικρού μήκους, ο πάντα χαμογελαστός ιάπωνας μας έχει χαρίσει σπάνιες στιγμές κινηματογραφικής μαγείας, ανακηρυσσόμενος από τα εκατομμύρια των θαυμαστών του ως ο τελευταίος μεγάλος παραμυθάς της εποχής μας.

Η λυπηρή ανακοίνωση έγινε την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013 στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας από τον Koji Hoshino, τον πρόεδρο των θρυλικών Studio Ghibli, τα οποία ίδρυσε ο 72χρονος σκηνοθέτης το 1984 μαζί με το συνάδελφο και φίλο του Isao Takahata. Στο φεστιβάλ της Βενετίας προβλήθηκε πρόσφατα η 11η, και όπως φαίνεται τελευταία ταινία του Miyazaki, "The Wind Rises", με ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό.



Ευτυχώς, τα διάσημα Studios δεν αποκλείουν ο ιάπωνας μάγος του animation να ασχοληθεί με μικρότερα projects τους, όπως ταινίες μικρού μήκους, από το πόστο του παραγωγού ή του σεναριογράφου. Σε μία παλιότερη συνέντευξή του πάντως, ο Miyazaki είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ταινία sequel του Nausicaä of the Valley of the Wind, της πρώτης μεγάλης επιτυχίας της καριέρας του. Αν πραγματοποιηθεί ποτέ το μεγαλόπνοο project όμως, θα είναι με σκηνοθέτη τον Hideaki Anno (Neon Genesis Evangelion), που είχε επιτελέσει key animator της ταινίας Nausicaä του 1984 (Μας υποχρέωσες κύριε Miyazaki, εμείς εσένα θέλουμε).

Όπως φαίνεται λοιπόν, η απόφαση του 72χρονου σκηνοθέτη είναι οριστική. Βεβαίως έτσι έδειχναν τα πράγματα και το 1997, όταν και πάλι είχε παραιτηθεί μετά τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς που είχε ακολουθήσει για την ταινία Princess Mononoke. Τότε είχε ξαναγυρίσει. Τώρα ... το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε.



Hayao Miyazaki retirement @ comicdom.gr
Hayao Miyazaki retirement @ The Verge
Hayao Miyazaki retirement @ Empire
Hayao Miyazaki retirement @ Anime News Network

2 σχόλια:

  1. ειχα διαβασει πως η δουλεια σε καθε του ταινια ειναι υπερογκη (μιας και εχει τοσες πολλες λεπτομεριες και πολυ καλα δουλεμενους και ευφιεστατους ΄κομπαρσους') και οτι σκοπευε να αποσυρθει επειδη ολη αυτη η δουλεια ηταν ιδιαιτερα καταπονιτικη για τον ιδιο.
    Και γω λυπηθηκα πολυ οταν το εμαθα,αλλα ισως ειναι καλυτερα απο το να κανεις ταινιες-αρπαχτες εκμεταλλευομενος τπ ονομα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα λες. Πρέπει ο καλλιτέχνης να αποσύρεται όταν ακόμη δεν έχει στερέψει εντελώς. Σίγουρα μετά τα 70 δεν είναι ίδια η ενέργεια, η έμπνευση, ακόμα και η θέληση να κάνεις κάτι καινούριο. Όταν δεν έχεις κάτι παραπάνω να δώσεις, πρέπει απλά να το πάρεις απόφαση και να αλλάξεις κεφάλαιο στη ζωή σου. Και να φύγεις με το κεφάλι ψηλά, όχι να αναγκαστείς.

      Άντε να παίρνουν παράδειγμα κάτι δεινόσαυροι που το παίζουν ακόμη νιάτα. Κάτι Rolling Stones, κάτι Βασιλάκηδες Παπακωνσταντίνου και Σαββόπουλοι, κάτι Woody Allen (τον λατρεύω, αλλά οι 5-6 τελευταίες ταινίες του είναι αναμασήματα του ένδοξου παρελθόντος).

      Διαγραφή