Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

The Gashlycrumb Tinies

A Very Gorey Alphabet Book

Alphabet books ονομάζονται τα μικρά, εικονογραφημένα βιβλιαράκια που έχουν ως σκοπό να μάθουν στα παιδιά την αλφαβήτα (ξέρετε, του στύλ A is for Apple, B is for Bicycle, κτλ). Πρίν από ακριβώς 50 χρόνια, το 1963, ο πολύ ξεχωριστός και εκκεντρικός αμερικάνος καλλιτέχνης Edward Gorey εξέδοσε ένα παρόμοιο βιβλίο, μόνο που το concept του ήταν τόσο μακάβριο που τα καημένα τα πιτσιρίκια όχι μόνο θα έχασαν κάθε διάθεση να μάθουν γράμματα, αλλά απ΄την τρομάρα τους θα ξέχασαν και να μιλάνε.

Δικαιολογώντας απόλυτα το επώνυμό του (gore-y), ο δημιουργός χρησιμοποιεί 26 παιδιά που τα ονόματά τους ξεκινάνε από τα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου, και τα σκοτώνει ένα-ένα με διάφορους ευφάνταστους τρόπους αλλά και... ομοιοκαταληξία !

Το 26-στιχο "παιδικό" και ανάλαφρο ποίημα ξεκινάει κάπως έτσι...

"A is for Amy who fell down the stairs
B is for Basil assaulted by bears"...

και συνεχίζει στον ίδιο ευχάριστο, παιδαγωγικό τόνο, συνοδευόμενο από το αμέσως αναγνωρίσιμο, μουντό και μελαγχολικό εικονογραφικό στύλ του Gorey που φέρνει στο νού γκραβούρες της βικτωριανής εποχής. Το The Gashlycrumb Tinies (ή After the Outing) είναι η πρώτη και πιο γνωστή ιστορία της τριλογίας The Vinegar Works (Three Volumes of Moral Instruction) που εξέδοσε ο εκκεντρικός δημιουργός to 1963, με τις The Insect God και The West Wing να αποτελούν τις άλλες δύο. Είναι ίσως το πιο γνωστό βιβλίο του συνόλου του έργου του Gorey, και σίγουρα το πιο διαβόητο ανάμεσα στα έξι αλφαβητάρια-παρωδίες που έχει κυκλοφορήσει.



























Το ύφος του Edward Gorey θυμίζει έντονα αυτό του κατά πολύ μεταγενέστερου Tim Burton (τόσο συγγραφικά όσο και εικονογραφικά), αλλά και αυτό του μεγάλου αμερικάνου λογοτέχνη Edgar Allan Poe, από τα ποιήματα και διηγήματα του οποίου έχει παραδεχτεί οτι έχει επηρρεαστεί, καθώς και από τις υπέροχες γκραβούρες που παραδοσιακά συνόδευαν τα έργα του (π.χ Gustave Doré - The Raven). Συνολικά, στην πολύ μεγάλη και σε αξία αλλά και σε διάρκεια καριέρα του (διήρκησε περισσότερα από 60 χρόνια ! ), ο ξεχωριστός αυτός καλλιτέχνης έγραψε και σχεδίασε πάνω από 100 μικρά βιβλία, εικονογράφησε άλλα 60 σε σενάρια διαφόρων συγγραφέων, συχνά χρησιμοποιώντας λογοτεχνικά ψευδώνυμα - αναγραμματισμούς του ονόματός του. Στα πιο διάσημα έργα του συγκαταλέγονται, εκτός από το αναφερόμενο, τα The Doubtful Guest (1957), The Object Lesson (1958), The Willowdale Handcar (1962) και The Epiplectic Bicycle (1969).

Το σύνολο της δουλειάς του Gorey έχει συλλεχθεί σε τέσσερις τόμους με τον τίτλο Amphigorey I, II, III, IV, ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη amphigory - αμφιγορία (από τις αμφισημία και αλληγορία) που σημαίνει ανόητος στίχος. Ένας τέλειος τίτλος για το σουρρεαλιστικό, α-νόητο με νόημα και υπέροχο καλλιτεχνικό στύλ ενός πολύ ιδιαίτερου δημιουργού.


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου, με όλα τα καλά παιδάκια να κάνουν παρέα μετά θάνατον.
Μπρρρρρρ ! ... Ανατρίχιασα !

6 σχόλια:

  1. Ααααααααχαχαχαχαχαχα είναι τέλειο!!!!!!
    Τον λατρεύω! Θεούλης! Χαχαχαχαχαχα...

    Το παιδικό βιβλίο του Μακίν ειναι γατάκι μπροστά του.

    Και η εικονογράφησή του είναι πολύ ωραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε φίλε Κώστα. Είναι φοβερός δημιουργός, με πολλή ειρωνία, μαύρο χιούμορ και φυσικά απολύτως ταιριαστή με το ύφος εικονογράφηση. Και ναι, οι λύκοι του The Wolves in the Walls του McKean (φαντάζομαι για αυτό το παιδικό λες) νιαουρίζουν μπροστά στη θανατίλα του Gashlycrumb Tinies.

      Διαγραφή
  2. σιγουρα ο tim burton ειναι φαν του!
    καταπληκτικα σχεδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι Βάσω έχεις δεί τα βιβλιαράκια του Burton. Ειδικά αυτό με το μελαγχολικό θάνατο του Στρειδάκη (ή κάπως έτσι) είναι φτυστό αντίγραφο του στύλ του Gorey.

      Tip: Πρόσφατα έχουν επανακυκλοφορήσει κάποια από τα μικρά βιβλιαράκια του Gorey. Τα έχω πετύχει στο Public στο Σύνταγμα. Είναι ακριβά για το μέγεθός τους, αλλά πολύ προσεγμένες εκδόσεις. ... Just saying, για όποιον ενδιαφέρεται

      Διαγραφή
    2. ενδιαφερον!θα παω να ριξω μια ματια εστω.
      φυσικα και εχω τον Στρειδακη, ηταν και μια αλλη που λογικα επιρρεασμενη απο tim burton εβγαλε ενα ενδιαφερον βιβλιαρακι με ανατριχιαστικα νανουρισματα ή κάπως ετσι. εικαστικα βεβαια δεν ηταν ακριβως ιδιου επιπεδου αλλα δεν το λες κι ασχημο. δυστυχως μου διαφευγει το ονομα της.

      Διαγραφή
    3. Μμμμ, ναι, το βρήκα το βιβλίο που λες.

      Madam M, "Μικρά ανατριχιαστικά νανουρίσματα"

      και όντως είναι επηρρεασμένη από Tim Burton,
      που είναι επηρρεασμένος από Edward Gorey,
      που είναι επηρρεασμένοςEdgar Allan Poe,
      ....

      http://www.biblionet.gr/book/119536/Moeller_-_Masel,_Christy/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%87%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

      Διαγραφή