Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

KRAMPUS - The Devil of Christmas

Ο ξεχασμένος, χριστουγεννιάτικος διάβολος των Ευρωπαϊκών μύθων

Ο Krampus είναι μία μυθική φιγούρα της Ευρωπαϊκής λαϊκής παράδοσης που συνδέεται άμεσα με την περίοδο των Χριστουγέννων. Με ρίζες στις προ-χριστιανικές γερμανικές φυλές που κατοικούσαν στις περιοχές γύρω από τις Άλπεις, ο μύθος του Krampus τροποποιήθηκε με την έλευση του χριστιανισμού, κάνοντας τον τρομακτικό κερασφόρο διάβολο με τη μακριά γλώσσα συνεργάτη του Αγίου Νικολάου, και υπεύθυνο για την τιμωρία των παιδιών που δεν ήταν φρόνιμα.

Ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) σύμφωνα με την παράδοση, μοίραζε δώρα στα παιδιά που ήταν καλά όλο το χρόνο κάθε 5 Δεκεμβρίου, την παραμονή δηλαδή της εορτής του ονόματός του. Αυτό που η εκκλησία έχει φροντίσει να κρατήσει κρυμμένο όσο μπορεί είναι η ύπαρξη του Krampus, του διαβόλου με την αλυσίδα και τη βέργα που δέρνει τα κακά παιδάκια, και απαγάγει τα πολύ κακά για να τα τιμωρήσει με την ησυχία του.

Δεν θα κάτσουμε τώρα να κρίνουμε την τελείως λανθασμένη αυτή παιδαγωγική μέθοδο, αλλά θα δούμε πολλές εικονογραφήσεις του πολύ ενδιαφέροντος αυτού μυθικού πλάσματος.






Είναι λίγο ανατριχιαστικός ο κερατάς, έτσι ? Άλλες φορές αναφέρεται οτι είναι γιος του Hel από τη σκανδιναβική μυθολογία, τα χαρακτηριστικά του όμως παραπέμπουν ευθέως στους σάτυρους και τους φαύνους από τη συντροφιά του Πάνα. Ακόμα πιο ανατριχιαστικό από τον ίδιο πάντως είναι το οτι τον χρησιμοποιούσαν οι γονείς για να φοβίζζουν τα παιδιά τους, και να τα αναγκάσουν να είναι φρόνιμα μέσω της τρομοκρατίας. Βεβαίως οι καιροί αλλάζουν, οι γονείς πλέον καταφεύγουν στην αποχαύνωση μέσω της τηλεόρασης για να κουμαντάρουν τα βλαστάρια τους, ο Krampus έχει πέσει στην αφάνεια, και ο Santa Claus πλέον μοιράζει δώρα στις 24 Δεκεμβρίου, για να συμπέσει με τη γέννηση του Χριστού. Ε, ρε, πώς τα μαγειρεύουν οι παπάδες όταν θέλουν ...





Ακόμα και σήμερα πάντως, στις γερμανόφωνες χώρες, αλλά και επίσης στην Oυγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Κροατία, οι νέοι ντύνονται σαν τον Krampus στις 5 Δεκεμβρίου και περιφέρονται σε πόλεις και χωριά συνοδεύοντας τον Άγιο Νικόλαο που βγαίνει για να μοιράσει τα δώρα του. Tώρα, το τί κάνουν στα κακά παιδάκια δεν το γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι οτι για τα σημερινά παιδιά, και μόνο ο άγιος να μην τους φέρει την τελευταία έκδοση iPhone αλλά την προηγούμενη, είναι αρκετή τιμωρία.






Ο Krampus έχει εικονογραφηθεί αμέτρητες φορές, και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις έχει πάρει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Αντί για τιμωρός των κακών παιδιών, έχει μετατραπεί σε ερωτιάρη και κατεργάρη διαβολάκο που κυνηγάει τις γυναίκες. Για πάμε να δούμε και μερικές από αυτές τις εικόνες, για να κλείσει λίγο πιο ευχάριστα η ανάρτηση - πήξαμε στα κατσικοτόμαρα και τις αλυσίδες, χρονιάρες μέρες.






Ελπίζω να μην ήταν πολύ τρομακτικό το κλίμα της ανάρτησης (γι'αυτό και το ελάφρυνα στο τέλος), πάντως η επόμενη, επίσης εορταστική, θα είναι πολύ πιο τρομακτική, αν και με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ναι, αυτό αποτελεί απειλή !

9 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα μου φαίνεται αντί για τρομακτικός κάπως γλυκούλης, είμαι πολύ σοβαρά? :p
    Για τον Krampus και το έθιμο με τους μεταμφιεσμένους διαβόλους/δαίμονες/τέρατα/ορκς είχα ξαναδιαβάσει. Όλες οι εικονογραφήσεις του πάντως ωραίες, ειδικά οι... πονηρές! Σε κανένα κόμικ δεν υπάρχει, έστω και σαν guest?
    Α, και είμαι πολύ περίεργη για την επόμενη Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση αυτού εδώ του blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκούλης σου φαίνεται βρε αθεόφοβο πλάσμα ? (κοίτα τώρα πώς η λέξη αθεόφοβος έχει ελαφρώς αρνητική έννοια - πώς δηλαδή η εκκλησία χρησιμοποιεί το φόβο, και πώς κάποιος που δε φοβάται το θεό θεωρείται "αλλοπρόσαλλος" ή ακόμα και "επικίνδυνος")

      Ένα κάπως σχετικό με τον Krampus έθιμο που έχουμε στην Ελλάδα είναι αυτό με τους κουδουνοφόρους που ντύνονται με ολόσωμες, μαλλιαρές προβιές τις Απόκριες, στην Άμφισσα π.χ, και σε αρκετά μέρη της Μακεδονίας (γιατί δεν το έγραψα αυτό στην ανάρτηση ? που να με πιάσει ο Κράμπας και να με βάλει στην καλαθούμπα του ! τέλος πάντων).

      Να σου πω την αλήθεια δεν έψαξα για comics με τον Krampus. Ο σκοπός της ανάρτησης ήταν να δείξω τις παλιές αυτές, όμορφες εικονογραφήσεις. Πρόχειρα τώρα σκέφτομαι μόνο ένα εξώφυλλο comics-παρωδία με τον Krampus και τον Santa Claus, και τίποτα άλλο. Σόρι.

      Καλά, η επόμενη ανάρτηση θα είναι Ultimate ! Μόνο αυτό μπορώ να πω ...

      Διαγραφή
  3. Είναι και γαμώ τους αντι-σταρ. Και ναι, όντως παραπέμπει σε Φαύνο και Πάνα. (Αγαπάω τον Φαύνο από τον "Λαβύρινθο" του Ντελ Τόρο). Εύγε και για το εύστοχο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο. Όσο για την απειλή: Νιάου βρε :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντι-σταρ λες, ε ? Εγώ θα τον έλεγα κλασικό ελληνάρα (όλα δικά μας τα θέλουμε, σαν τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Νεύτωνα). Πρόσεξε: Δασύτριχο στήθος, χρυσή αλυσίδα, μια γλώσσα ΝΑ, ερωτιάρης (σε μία εκδοχή), δέρνει κιόλας ... τί άλλο να πω ? (επίτηδες δεν ανέφερα τα κέρατα). Έλληνας 100% ο μίστερ Κράμπας !

      Διαγραφή
  4. πειραζει που θα συμφωνισω και γω με τη Σκοτεινη Σεφ οτι ειναι γλυκουλης στις περισσοτερες εικονογραφησεις; χαρουμενος βασικα, αν και μπορω να το καταλαβω μιας και ολες οι παραπανω ειναι καρτες απο οτι φανταζομαι,λιγοτερο ή περισσοτερο εμπορευματοποιημενες.

    στην 7η φωτο που ειναι ο τυπος με τα πολλα παιδια μου θυμισε κατι απο ορκ με αιχμαλωτους Χομπιτ :P

    πως και δεν τον εχει βαλει ο willingham στο Fables, απορω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, θα συμφωνήσεις κι εσύ, ε ? Μετανοείτε κολασμένεεεεεες ! Δεν είναι ακόμη αργά να σώσετε τις αμαρτωλές ψυχές σας.

      Καλά, δε θα τον έλεγα και γλυκούλη που τραβάει τα αυτιά από τα πιτσιρίκια, τα χώνει στο καλάθι κι αυτά πλαντάζουν στο κλάμα. Γι'αυτό κι εγώ θα πάω στον Παράδεισο (Αμαρουσίου), ενώ εσείς οι αμαρτωλές στην Κόλαση (το σκυλάδικο στο Μπουρνάζι)

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω ερωτύλο Krampus!!! Μία και μία οι εικόνες! Και θα το πω ξανά: Πραγματικά σατανική η συγκυρία να γράψουμε και οι δύο, την ίδια μέρα για τον ίδιο... Κάπου εκεί πέρα νομίζω κάποιος τραγόμορφος βοηθός του Άι Βασίλη θα κουνάει με ικανοποίηση τ'αυτιά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια βδομάδα μάζευα εικόνες, δε νομίζω να έχω βάλει ποτέ περισσότερες σε ανάρτηση. Εγώ τη βρίσκω μια χαρά ευχάριστη τη συγκυρία. Ήταν φαίνεται η ώρα του για τα 15 λεπτά διασημότητας. Είπαμε, τα μεγάλα μυαλά...

      Διαγραφή