Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Shel Silverstein - Το Δέντρο που Έδινε

Ένα υπέροχο, συμβολικό, 
γλυκόπικρο παραμύθι

Ο Shel Silverstein (1930-1999) ήταν ένας εξαιρετικός αμερικανός καλλιτέχνης, ευφυέστατος, πολυσύνθετος και άκρως επιδραστικός. Ποιητής, συγγραφέας, τραγουδοποιός και φυσικά δημιουργός comics, αγαπήθηκε περισσότερο από όλα για τα υπέροχα παιδικά βιβλία του, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το πιο γνωστό και αγαπητό από τα παιδικά βιβλία του είναι Το Δέντρο που Έδινε (The Giving Tree, 1964), με τα Where the Sidewalk Ends (1974), The Missing Piece (1976) και A Light in the Attic (1981) να ξεχωρίζουν επίσης αναμέσα στη μεγάλη προσωπική του παραγωγή. Είναι μία υπέροχη, σύγχρονη παραβολή πάνω στην έννοια της ανιδιοτελούς, χωρίς όρια αγάπης, που μπορεί να ιδωθεί από δύο διαφορετικές σκοπιές.

Η πολύ απλή, διδακτική ιστορία μας περιστρέφεται γύρω από ένα δέντρο που αγαπάει ένα μικρό αγόρι, χωρίς ποτέ να ζητάει τίποτα ως αντάλλαγμα. Μόνο δίνει. Όταν είναι μικρό, το αγόρι θέλει μόνο να παίξει, να σκαρφαλώσει στο δέντρο και να φάει μήλα. Και το δέντρο του προσφέρει ό,τι έχει με χαρά, επειδή το αγαπάει. Όσο μεγαλώνει όμως, το αγόρι έχει ανάγκες πιο υλικές, και πιο μεγάλες. Και το δέντρο συνεχίζει να του προσφέρει ό,τι μπορεί. Και όσο το αγόρι είναι ευτυχισμένο, είναι και το δέντρο. Πόσο ακόμη όμως θα μπορεί να δίνει ?




























... Λοιπόν ? Τί μάθαμε ?

Ακολουθεί ένα animation του The Giving Tree (1973), με τον ίδιο το Silverstein να αφηγείται την ιστορία του. Επίσης, έγραψε και την όμορφη μουσική.

7 σχόλια:

  1. πολυ το αγαπω αυτο το βιβλιαρακι!
    δεν ειχε τυχει να δω το animation, ειναι πολυ ωραιο με την αφησηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις και το αγαπάς Βάσω μου. Αφού είναι φοβερό - και πολύ διδακτικό. Πέτυχα τις προάλλες κι ένα δικό του που δεν το είχα ξαναδεί, κάτι με καμηλοπάρδαλη στον τίτλο. Θα το τσεκάρω κι αυτό.

      Διαγραφή
  2. κι εγω το ειδα αυτο στα μαγαζια,αλλα δεν ειχα χρονο να κατσω να το διαβασω.
    και το μεγαλο Ο ειναι καταπληκτικο! ξερεις μηπως υπαρχει κανενα βιντεο και μ'αυτο απο τον ιδιο;εχω βρει ενα στο you tube που ειναι απλα κακοσκαναρισμενο το βιβλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως και το μεγαλο Ο είναι φοβερό, και αυτό με το κομμάτι που λείπει, και πολλά άλλα του. Δεν ξέρω κάτι για βίντεο, αλλά θα το κοιτάξω και θα σου πω.

      Διαγραφή
  3. Η ανιδιοτελής πατρική και μητρική αγάπη είναι το προφανές μήνυμα, ο υλισμός που μας διέπει είναι το αμέσως επόμενο που προκαλεί σκέψεις, αλλά θα κρατήσω κάτι που πιστεύω πως είναι εξίσου σημαντικό: ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΑΪΔΕΥΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! Τα κάνετε πλεονέκτες και αχόρταγα!
    Ωραία η ιστοριούλα του Μάικλ Τζόρνταν της 9ης τέχνης. Την καλημέρα μου στον οικοδεσπότη και τα υπόλοιπα μέλη της μασονίας των κόμικς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου και καλησπέρα ντόκτορ !

      Εκτός από αυτά που πολύ σωστά αναφέρεις, βλέπω και ένα θέμα αξιοπρέπειας / καλώς εννοούμενου εγωισμού. Όταν μόνο δίνεις και δεν παίρνεις τίποτα, ούτε καν ζητάς ή διεκδικείς, ο άλλος χάνει το σεβασμό του για εσένα, σε θεωρεί δεδομένο και σε εκμεταλλεύεται, έστω και χωρίς κακή πρόθεση. Και φυσικά, κι εσύ ο ίδιος χάνεις τον αυτοσεβασμό σου. Γι'αυτό πρέπει να έχουμε το θάρρος να διεκδικούμε αυτά που αξίζουμε σε κάθε σχέση, είτε φιλική, είτε εργασιακή, είτε ερωτική.

      Τον έχρισες και Μάικλ Τζόρνταν βλέπω ... Για να δούμε ποιός θα είναι ο Μάτζικ Τζόνσον ..

      Διαγραφή