Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Moebius - 40 Days dans le Désert B

Ένα αριστουργηματικό, σουρρεαλιστικό artbook





...

Ο μεγάλος Μoebius (1938-2012) σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις στους φίλους των comics, αλλά, έστω οτι χρειάζεται, πολύ απλά θα αναφέρω οτι πρόκειται πιθανότατα για τον σπουδαιότερο εικονογράφο που έχει περάσει ποτέ από το σύμπαν των 2 διαστάσεων. Είτε με το πραγματικό του όνομα - Jean Giraud - είτε με το ψευδώνυμο Moebius με το οποίο έγινε διάσημος, ο εξαιρετικός γάλλος καλλιτέχνης έχει προσφέρει στον κόσμο των comics μερικά από τα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματά του, όπως τα Arzach, Blueberry, The Incal, the Airtight Garage of Jerry Cornelius, The Eyes of the Cat μεταξύ πολλών άλλων.

Το 40 Days dans le Désert B είναι ένα artbook (συλλογή εικονογραφήσεων) που εξέδοσε ο Μoebius το 1999, σε ηλικία 60 ετών παρακαλώ, με το υπέροχο αποτέλεσμα να μαρτυράει οτι δεν είχε χάσει τίποτα από την εξαιρετική καλλιτεχνική ευχέρεια και την εντυπωσιακή φαντασία που μας είχε συνηθίσει σε όλη τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του. Και μάλιστα, χωρίς ίχνος προσχεδίων ή σκίτσων με μολύβι - κατ'ευθείαν μελάνι ! Μία απίστευτη ικανότητα την οποία διαθέτουν μόνο ελάχιστοι, πραγματικά προικισμένοι καλλιτέχνες. Αν και artbook, οι εκπληκτικές εικόνες του βιβλίου δείχνουν να έχουν μία συνέχεια, να διηγούνται μία σουρρεαλιστική ιστορία της ερήμου, με πρωταγωνιστή ένα χαρακτηριστικά Moeb-ικό ήρωα με ινδιάνικη φορεσιά και τόξο. Καθώς αυτός κάθεται και διαλογίζεται, εμφανίζονται μπροστά του μυστικιστικά, παραληρηματικά οράματα και φαντάσματα, ένας απίστευτος θίασος ινδιάνων και παράξενων κατοίκων της ερήμου, μυθολογικά πλάσματα και άγγελοι, αρχαίοι ναοί και σύμβολα του θεού αλλά και του θανάτου.

Αλλά, πρίν αρχίσω να κάνω παραλληλισμούς με τον πειρασμό του Χριστού στην έρημο και άλλες υποθετικές, ανούσιες ερμηνείες, το βουλώνω και σας αφήνω να απολαύσετε το εκ-πλη-κτι-κό, ψυχεδελικό πανδαιμόνιο ενός τεράστιου δημιουργού.
























14 σχόλια:

  1. πραγματικα υπεροχη δουλεια!
    μου επεσε το σαγονι οταν διαβασα πως ειναι κατευθειαν μελανι, μολις ειδα και την τελευταια φωτογραφια και συνειδητοποιησα το μεγεθος των εργων μου ηρθε να φαω τα μολυβια μου! :P

    oντως λιγοι καλλιτεχνες φτανουν σε αυτο το επιπεδο και αυτοι μετα απο πολλα χρονια δουλειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βάσω !

      Δε νομίζω οτι υπάρχει λόγος να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις. Ο Moebius είναι όντως από τους πολύ λίγους τόσο προικισμένους καλλιτέχνες. Ούτε να φας τα μολύβια σου, ούτε τίποτα, αν και είναι καλό για ένα καλλιτέχνη να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, παρά να επαναπαύεται στο ταλέντο του.

      Εσύ έχεις αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλο ταλέντο, και το εξελίσσεις συνεχώς. Είδες, ο Moebius δεν έχει ίχνος από τις υπέροχες σκιές που βάζεις εσύ στα έργα σου. Πφφφφ ! Ερασιτέχνης ο τύπος !

      Διαγραφή
    2. αχαχαχα ναι τωρα νιωθω πολυ καλυτερα :P
      τι αναγκη τις εχει τις σκιες ο μαστερ?

      εντωμεταξυ τσεκαρα στο amazon ποσο κανει το αλμπουμακι και λυποθυμησα ξανα!

      Διαγραφή
    3. Έλα βρε Βάσω που νιώθεις άσχημα. Γιατί να νιώθεις άσχημα επειδή κάποιος άλλος (ίσως) είναι καλύτερος ? Που να μην ήξερες να ζωγραφίζεις δηλαδή. Αφού το έχεις και το παρα-έχεις. Όταν βλέπουμε κάποιον καλύτερο, πρέπει να προσπαθούμε να τον φτάσουμε, και όχι να νιώθουμε άσχημα.

      Κι εγώ έχω βάλει ένα πολύ ρεαλιστικό στόχο - να φτάσω τον Michael Jordan στο μπάσκετ. Τραβιέμαι, τραβιέμαι, αλλά λίγο δύσκολο να ψηλώσω 20 πόντους. Μου φαίνεται θα "αρκεστώ" στο Γκάλη, που έχουμε το ίδιο ύψος. Τώρα απλά μένει να αποκτήσω το ίδιο ταλέντο. No big deal !

      Διαγραφή
    4. καλα νταξει δεν ειπα πως τα παραταω εδω και τωρα! :P
      παντως η δουλεια του κυριου ειναι πραγματικα καταπληκτική!

      Διαγραφή
    5. Θυμάμαι είχα δεί τυχαία στο internet πρίν 2 χρόνια κάπου την εικόνα με τον τοξότη που ρίχνει το βέλος με το σύμβολο του απείρου. Είχα μείνει μαλάκας μιλάμε ! Κατάλαβα οτι ήταν Moebius, έψαξα και βρήκα και ποιό ήταν ακριβώς, και μάλιστα το είχα κατεβάσει αλλά δεν το θυμόμουνα. Εεεε, όταν είδα και όλες τις εικόνες, ξαναέμεινα μαλάκας, και τέτοιος έχω παραμείνει έκτοτε !

      Διαγραφή
  2. apisteuto!!!!! apla fantastiko! einai megistos kallitexnis kai to deixnei se kathe tou douleia. de ginetai na min exei kanei sxedio me molivi, apla de ginetai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ανώνυμε φίλε Δημήτρη (δεν κάνω λάθος, έτσι ?)

      Κι όμως, είναι δυνατόν. Ούτε προσχέδια, ούτε τίποτα. Ο ίδιος ο Jodorowsky που έκαναν μαζί το Incal είχε πεί οτι δεν είχε ξαναδεί ποτέ καλλιτέχνη να δουλεύει τόσο γρήγορα και τόσο "αποτελεσματικά", να μετουσιώνει τις υποδείξεις του συγγραφέα τόσο τέλεια, ακόμη καλύτερα κι από ό,τι φανταζόταν ο ίδιος (ο συγγραφέας).

      Πραγματικά ήταν μέγιστος καλλιτέχνης, ίσως ο κορυφαίος του είδους !

      Διαγραφή
    2. theloume ki allo moebius !!!!!!

      Διαγραφή
    3. Έχω πολύ Moebius φίλε Δημήτρη, δεν πιστεύω να έχεις παράπονο. Είναι ο δημιουργός με τις περισσότερες αναρτήσεις, δε μπορώ να βάλω κι άλλο (τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον), θα γκρινιάζουν οι υπόλοιποι.

      Διαγραφή
  3. ειναι οντως φανταστικο και με κανει να το σεβομαι ακομα περισοτερο σαν δημιουργο. το moebius τον ξερω μεσα απο το ινκαλ πιο πολυ και δεν εχω δει πολλες δουλειες του αλλα αυτη ειναι σταληθεια εξωπραγματικη. πως και δεν το ειχα προσεξει πριν αυτο το ποστακι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello (δεσποσύνη) Alice !
      Τον τεράστιο Moebius αξίζει να τον ψάξεις ενδελεχώς ! Έχει πραγματικά εξαιρετικές δουλειές, τόσο με τον Jodorowsky που έκαναν μαζί το Incal, όσο και μόνος του. Απίστευτη φαντασία, απίστευτη ικανότητα, απίστευτος καλλιτέχνης !

      Διαγραφή
  4. Τι ταλεντάρα θεέ μου! Να μπορείς όλο αυτόν τον υπέροχο κόσμο που έχεις στο κεφάλι σου να τον σχεδιάζεις τόσο υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες φίλε Απρόσιτε. Και δεν ξέρω ποιό ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο του - η απίστευτη εικονογραφική του ικανότητα ή η επίσης απίστευτη φαντασία του. Θεότητα !

      Διαγραφή