Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Jason - Shhhhh! no.5

Μία μικρή, σιωπηλή, καθημερινή ιστορία

Ο Jason (John Arne Sæterøy) είναι ένας πολύ καλός νορβηγός δημιουργός comics, αδιαμφισβήτητα ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της χώρας του στον κόσμο της 9ης τέχνης, και μάλλον και της Σκανδιναβίας γενικότερα. Mε "εξειδίκευση" στις μικρού και μεσαίου μήκους ιστορίες, και χρησιμοποιώντας ένα σχετικά απλοϊκό αλλά πολύ εκφραστικό εικονογραφικό στύλ, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μία πολύ μεγάλη προσωπική παραγωγή, αφού μετράει ήδη 18 δουλειές στο ενεργητικό του από το 2001 που ξεκίνησε την καριέρα του. Με καλύτερες εξ αυτών τις Hey, Wait... (2001) και Why Are You Doing This? (2005), οι ιστορίες του Jason είναι στην πλειοψηφία τους "βωβές", με πρωταγωνιστές ανθρωπόμορφα ζώα που ζούν μικρές, καθημερινές ή όχι και τόσο καθημερινές περιπέτειες σε ένα βαρετό, αδιάφορο κόσμο.

Η συλλογή σύντομων ιστοριών Shhhhh! (2002) είναι η δεύτερη εκδομένη δουλειά του Jason, με το "ηχητικό" σύμβολο του τίτλου να δηλώνει ξεκάθαρα οτι δεν περιέχει καθόλου λόγια. Η ιστορία που έχω επιλέξει να παρουσιάσω είναι η 5η του βιβλίου, και μας μεταφέρει σε μία κατάσταση που νομίζω οτι έχουμε βρεθεί όλοι σε κάποια περίοδο της ζωής μας.













Κάποιες από τις ιστορίες του Shhhhh! έχουν μεταφερθεί και σε ένα συμπαθητικό animation από τις εταιρείες Graceland και Animidas, με σκηνοθέτη τον Robert Næss.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου