Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Attack on Titan

Οι Γίγαντες ξανάρχονται !





...
Το Attack on Titan (Shingeki no Kyojin) είναι μία από τις πιο αγωνιώδεις, συναρπαστικές, αιματηρές και επιτυχημένες σειρές manga των τελευταίων ετών, λόγω και της εξαιρετικής, επίσης υπερ-επιτυχημένης μεταφοράς της σε anime. H κυριολεκτική μετάφραση του τίτλου στα ελληνικά είναι "Γίγαντες που επιτίθενται", όμως στα ιαπωνικά είναι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο που μπορεί επίσης να σημαίνει "Επίθεση στους γίγαντες". Δημιουργός της είναι ο Hajime Isayama, ο οποίος, όταν η σειρά ξεκίνησε να εκδίδεται το 2009 στο περιοδικό Bessatsu Shōnen της εταιρείας Kodansha ήταν μόλις 23 ετών (γεννημένος το 1986 παρακαλώ! - κωλόπαιδο, δε θα σε πιάσω στα χέρια μου ?). Μάλιστα, το "προσχέδιο" της σειράς υπήρχε ήδη από το 2006 σε μορφή one-shot (αυτοτελούς τεύχους), το οποίο είχε στείλει στο Weekly Shōnen Jump, το μεγαλύτερο περιοδικό Shōnen (αγορίστικων manga) της Ιαπωνίας, και είχε απορριφθεί.

Μετρώντας ήδη 15 tankōbon (τόμους των 200 περίπου σελίδων) σε μόλις 6 χρόνια, με τον τελευταίο να κυκλοφορεί στις 17 Μαρτίου του 2015, η κύρια σειρά Attack on Titan μόνο έχει πουλήσει κοντά στα 50 εκατομμύρια τόμους (!), ενώ έχει αποκτήσει 3 spin-off σειρές manga, μία animated σειρά που πάει για 2ο κύκλο, μία spin-off νουβέλα που έχει επίσης μεταφερθεί σε σειρά anime, ένα τραγικό crossover με ήρωες της Marvel, ενώ είναι προγραμματισμένα επίσης να κυκλοφορήσουν 4 videogames και 2 live-action ταινίες (με κανονικούς ηθοποιούς, όχι animation). Δηλαδή... σα να λέμε, η Kodansha που κυκλοφορεί τα προϊόντα της σειράς τόσο στα ιαπωνικά όσο και στα αγγλικά, και φυσικά και ο ίδιος ο Isayama έχουν χεστεί στο yen! Άρα, κάτι μου λέει οτι μετά το 2009 και την άμεση αυτή, τεράστια επιτυχία, οι τύποι του Shōnen Jump θα στείλανε αυτόν που το είχε απορρίψει για ομαδικό harakiri με την οικογένειά του, ή τουλάχιστον να πάει να Jump-ηθεί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Περιληπτική Υπόθεση (χωρίς spoilers)

Λοιπόν, τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα νούμερα της σειράς, για πάμε να δούμε και τί συμβαίνει στην υπόθεση. 100 χρόνια πρίν την αρχή της ιστορίας μας, η οποία τοποθετείται χιλιάδες χρόνια στο μέλλον, γιγαντιαία ανθρωπόμορφα πλάσματα ύψους μέχρι και 15 μέτρων εμφανίστηκαν ξαφνικά και αποδεκάτισαν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Οι Τιτάνες, όπως τους ονόμασαν, είναι άγνωστης προέλευσης, δείχνουν να μην έχουν νοημοσύνη και τρέφονται με ανθρώπους όχι από ανάγκη, αλλά από κάποιο άλλο μυστηριώδες κίνητρο. Όσοι άνθρωποι απέμειναν, οχυρώθηκαν πίσω από 3 σειρές ομόκεντρων, πελώριων τειχών ύψους 50 μέτρων, και μετά την πρώτη αυτή, αιφνιδιαστική επίθεση πέρασαν 100 χρόνια αβέβαιης ασφάλειας. Όλα όμως αλλάζουν όταν ένας Τιτάνας 60 μέτρων (Colossal Titan) εμφανίζεται απροειδοποίητα μέσα από ένα κεραυνό και ανοίγει μία τρύπα στο εξωτερικό τείχος. Ένας άλλος παράξενος, αρματωμένος Τιτάνας (Armored Titan) σπάει και το δεύτερο τείχος, επιτρέποντας στους υπόλοιπους του είδους του να εισβάλλουν στην πόλη και να κατασπαράξουν όποιον άνθρωπο βρούν μπροστά τους. Μεταξύ των άτυχων που φαγώνονται είναι και η μητέρα του νεαρού Eren Yeager και της υιοθετημένης αδερφής του Mikasa Ackerman, οι οποίοι, μαζί με τον παιδικό τους φίλο Armin Arlert θα ορκιστούν να πάρουν εκδίκηση και θα καταταγούν στο στρατό για να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους όσο και τρομακτικούς αυτούς εχθρούς.







Υπόθεση με περισσότερες λεπτομέρειες (περιέχει spoilers - όχι πολλά)

Ο Eren Yeager, ο κύριος πρωταγωνιστής της σειράς, μαζί με τη συμπρωταγωνίστρια Mikasa Ackerman και τον Armin Arlert κατατάσσονται όπως είπαμε στο στρατό με σκοπό να εξοντώσουν όλους τους Τιτάνες. Μάλιστα, γίνονται μέλη της πλέον επίλεκτης ομάδας, των Survey Corps, οι οποίοι διεξάγουν άκρως επικίνδυνες εξορμήσεις έξω από τα τείχη με σκοπό να συλλέξουν πληροφορίες για τους Τιτάνες και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη για λογαριασμό της ανθρωπότητας. Ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για τους Τιτάνες, όπως οτι δεν έχουν αναπαραγωγικά όργανα, δε χρειάζονται τροφή, είναι απίστευτα ελαφρείς για το μέγεθός τους και εκπέμπουν μεγάλη σωματική θερμότητα. Το πιο σημαντικό στοιχείο απ'όλα όμως είναι το πώς πεθαίνουν. Με εξαιρετικές ικανότητες αυτο-ίασης, ο μόνος τρόπος να σκοτωθεί ένας Τιτάνας είναι να του προκληθεί μία βαθιά τομή στο σβέρκο. Έτσι, ο στρατός είναι εξοπλισμένος με ειδικά ξίφη που μοιάζουν με μεγάλα ξυράφια, καθώς και με προωθητικές μηχανές υγραερίου (jet-pack) που επιτρέπουν στους στρατιώτες να πετάνε στον αέρα, ώστε να μπορούν να φτάνουν στους σβέρκους των πανύψηλων στόχων τους.

Το μεγάλο μυστήριο της προέλευσης αλλά και των επιδιώξεων των Τιτάνων γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με την εμφάνιση των λεγόμενων παράξενων ή Abnormal Titans, όπως είναι ο Colossal και ο Armored, οι οποίοι δείχνουν να έχουν αυξημένη νοημοσύνη, καθώς και ειδικές ικανότητες. Ο πιο ιδιόμορφος Τιτάνας απ'όλους όμως θα εμφανιστεί σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας, και θα αρχίσει να μάχεται μανιασμένα εναντίον του ίδιου του του είδους. Το απροσδόκητο αυτό γεγονός θα αποτελέσει το υπέρτατο μυστήριο για τους ανθρώπους, ταυτόχρονα όμως θα τους δώσει ελπίδα στην άνιση μάχη που διεξάγουν. Όσα αινίγματα κι αν λύσουν όμως οι ήρωές μας, συνεχώς εμφανίζονται καινούρια και πιο υποχθόνια, με την αγωνία να διατηρείται αμείωτη καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.






Διάβασα κριτικές που υποστηρίζουν οτι το Attack on Titan αντιπροσωπεύει την απελπισία των νέων ανθρώπων μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, όμως νομίζω οτι αυτά είναι αηδίες! Είναι απλά μία σειρά αγωνίας και δράσης, χωρίς κανένα από τα "κρυφά" κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα που κάποιοι θέλουν να βρούν. Και φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό. Τα μεγάλα ατού της σειράς του Isayama είναι η πολύ καλή κεντρική υπόθεση, οι καλοδουλεμένοι και βαθείς χαρακτήρες και κυρίως οι συνεχείς και ενδιαφέρουσες ανατροπές (plot twists), που καθιστούν την ανάγνωση άκρως εθιστική. Ααααα!!! Και η splatter-ιά! Πολλή splatter-ιά ρε παιδιά! Βεβαίως, αφού ο ίδιος ο Isayama έχει δηλώσει ως μεγάλες του επιρροές τον Kentaro Miura του BERSERK και τον Tsutomu Nihei του BLAME, μπορεί κάποιος να καταλάβει την ποσότητα splatter και gore που πρέπει να περιμένει, πρίν καν διαβάσει την πρώτη σελίδα του Attack on Titan. Και μάλιστα δε θα πέσει καθόλου έξω.

Από την άλλη πλευρά, το πιο μεγάλο και εμφανές μειονέκτημα της σειράς είναι η άτεχνη και κάπως "ερασιτεχνική" εικονογράφηση που, αν και βελτιώνεται από τόμο σε τόμο, ακόμη και στον πιο πρόσφατο, 15ο τόμο (Μάρτιος 2015) δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Κάποιοι πάλι υποστηρίζουν οτι αυτό είναι εσκεμμένο, για να φαίνονται πιο ανατριχιαστικοί οι τιτάνες, αλλά έλεος ρε παιδιά! Ναι, μπορούσε ο Isayama να ζωγραφίσει καλύτερα αλλά είπε να μη μας θαμπώσει με το ταλέντο του, και μας δημιουργήσει και κόμπλεξ κατωτερότητας από πάνω. Μας λυπήθηκε το παιδί, καλοσύνη του.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο (τουλάχιστον για τον γράφοντα) είναι οτι ο δημιουργός της σειράς, σύμφωνα με δηλώσεις του, σκοπεύει να την ολοκληρώσει σε περίπου 3 χρόνια, με τον 20ό τόμο να είναι και ο τελευταίος. Αυτό είναι σίγουρα προς τιμήν του, επειδή σημαίνει οτι δεν επιδιώκει να "αρμέξει" την τεράστια επιτυχία της σειράς του εις βάρους της υπόθεσης, η οποία αναγκαστικά θα ξεχείλωνε αν συνεχιζόταν επ'αόριστον. Κάτι τέτοια να τα ακούνε οι φίλοι μας οι αμερικάνοι, που βρίσκονται στο τεύχος #48.675 του 17ου σύμπαντος της 23ης αναγέννησης του κάθε υπερήρωά τους.






Η anime σειρά

Όπως όλες οι επιτυχημένες manga σειρές των τελευταίων ετών, έτσι και το Attack on Titan μεταφέρθηκε στην ιαπωνική τηλεόραση, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πρώτος κύκλος των 25 επεισοδίων της animated τηλεοπτικής σειράς, σε παραγωγή των Wit Studio και με το σκηνοθέτη του Death Note, μεταδόθηκε από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 με τεράστια επιτυχία, καλύπτοντας περίπου μέχρι τη μέση του 8ου τόμου του manga. O 2oς κύκλος είναι προγραμματισμένος για το 2016, με τα εκατομμύρια των fans της σειράς να ανυπομονούν δικαιολογημένα. Ευτυχώς, η σειρά ακολουθεί πιστά την υπόθεση του manga, με κάθε 3 επεισόδια να καλύπτουν 1 τόμο, κάτι που επιτρέπει στο σκηνοθέτη να εμβαθύνει στους χαρακτήρες και στα πιο σημαντικά σημεία της ιστορίας. Και, απολύτως λογικά, εκεί που σημειώσαμε οτι η manga σειρά χωλαίνει, δηλαδή στο οπτικό κομμάτι, η μεταφορά της σε anime απλά τα σπάει!






2 σχόλια:

  1. Ωραίο φαίνεται, αν και αυτό το κλασσικό στύλ με την ανθρωπότητα που μάχεται κάποιο τρομερό εχθρό νομίζω οτι είναι υπερκορεσμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με αυτό που λες "με την ανθρωπότητα που μάχεται κάποιο τρομερό εχθρό", είναι λίγο Hollywood το σενάριο. Όμως είναι πολύ καλοφτιαγμένο και κυρίως, είναι η υπόθεση με τα μυστήρια και τις συνεχείς ανατροπές που σε κρατάει, και όχι η δράση. Έχει και άφθονη δράση βεβαίως, όμως το σενάριο είναι ο βασικός λόγος που είναι τόσο καλό και τόσο επιτυχημένο.

      Διαγραφή