Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Francis Masse - Οι δύο του μπαλκονιού

Μία μικρή ιστορία των φοβερών "δύο του μπαλκονιού"

Ο Francis Masse είναι ένας πολύ καλός γάλλος δημιουργός που ανήκει στην ιδιότυπη κατηγορία των καλλιτεχνών που έχουν αναγνωριστεί περισσότερο από τους κριτικούς και τους συναδέλφους του, και λιγότερο από το ευρύ κοινό. Γεννημένος το 1948 και κάνοντας την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του '70 πρώτα στο χώρο του animation πρίν καταπιαστεί με τα comics, ο Masse δημιούργησε κατά κύριο λόγο σύντομες ιστορίες, με πιο γνωστές απ'όλες τις ιστορίες που συγκροτούν την εξαιρετική ενότητα Οι δύο του μπαλκονιού (Les deux du balcon, 1985). Η σειρά έχει ως ήρωες δύο γέρους με καπέλα που απλά κάθονται σε ένα μπαλκόνι μίας εναλλακτικής εκδοχής της Βενετίας χωρίς κανάλια, σχολιάζοντας και φιλοσοφώντας γύρω από την επιστήμη, την τέχνη και γενικά ο,τιδήποτε τους περάσει από το κεφάλι. Ο ένας είναι ο σοφός/ξερόλας και ο άλλος ο αφελής/χαζούλης, με τη συζήτηση πολύ συχνά να ξεφεύγει από τα επιστημονικά πλαίσια και να παίρνει μία πιο σουρρεαλιστική και "ό,τι να'ναι" τροπή.

Tις δεκαετίες του '70 και του '80, οι ιστορίες του Masse δημοσιεύθηκαν στα μεγαλύτερα γαλλικά περιοδικά comics (L'Écho des savanes, Pilote, Charlie Mensuel, Hara-Kiri, Fluide glacial, Métal hurlant), όπως επίσης και στα πρώτα τεύχη του θρυλικού περιοδικού RAW που επιμελούταν ο Art Spiegelman, ο μεγάλος αυτός αμερικανός καλλιτέχνης αλλά και μεγάλος θαυμαστής του γάλλου δημιουργού. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε το μακρινό 1987 μέσα από τις σελίδες του επίσης θρυλικού για τη χώρα μας περιοδικού ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ.

Δυστυχώς, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 o Masse απομακρύνθηκε από το χώρο των comics, και δεν έχει επιστρέψει έκτοτε. Και αυτό είναι μεγάλο κρίμα γιατί, αν διαβάσετε την ιστορία που παραθέτω, στην οποία οι δύο κάνουν μία ανθρωπολογική μελέτη πάνω στην εξέλιξη του κρανίου του Mickey Mouse ανά τα χρόνια, συγκρίνοντας την εξελικτική πορεία με την αντίστοιχη δική μας από τους πιθήκους, θα καταλάβετε οτι η θεματολογία και οι διάλογοι του Francis Masse είναι μοναδικοί στο χώρο, αναλλοίωτοι από το χρόνο και αμίμητοι. Και φυσικά, υπάρχει και μία αψίδα του Θριάμβου που εμφανίζεται μυστηριωδώς στη μέση της Βενετίας, φορώντας... πάνες !!!


Francis Masse - Οι δύο του μπαλκονιού - Ο Μικυπίθηκος

( ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ #33, Φεβρουάριος 1988 )







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου