Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ο Philémon του Fred στα αγγλικά

Επιτέλους !!!!! Η ποιητική, σουρρεαλιστική, πειραματική 
σειρά-αριστούργημα του Fred γίνεται προσιτή σε όλο τον κόσμο




Ο ελληνο-γάλλος δημιουργός Fred (με κανονικό όνομα Frédéric Othon Aristidès) γεννήθηκε το 1931 στο Παρίσι, και έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο των comics στα μέσα της δεκαετίας του '50, δημοσιεύοντας γελοιογραφίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Το 1960 συν-ιδρύει το περιοδικό Hara-Kiri, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα γαλλικά περιοδικά comics, και μάλιστα φιλοτεχνεί τα πρώτα 60 εξώφυλλα. Ο βασιλιάς των περιοδικών της εποχής όμως είναι αναμφισβήτητα το Pilote του μεγάλου René Goscinny (πατέρα του Astérix για τους τελείως αμόρφωτους), και είναι εκεί που ο χαρακτήρας Philémon, ο πιο γνωστός ήρωας που έπλασε ποτέ ο Fred, έκανε το ντεμπούτο του τo 1965 (τεύχη #300-319) με την ιστορία Le mystère de la clairière des trois hiboux (Το μυστήριο του ξέφωτου των τριών κουκουβάγιων). Ακολούθησε το Par le petit bout de la lorgnette (από την άκρη του τηλεσκοπίου) το 1966, στα τεύχη #334-347 του Pilote, οι δύο όμως αυτές ιστορίες δεν έχουν εκδοθεί ποτέ σε μορφή άλμπουμ, κάτι που θα ξεκινήσει με την τρίτη και πιο γνωστή ιστορία της σειράς, Le naufragé du A.

Το Le naufragé du A (Το ναυάγιο του Α) λοιπόν, που πρωτο-δημοσιεύθηκε το 1968 στα τεύχη  #441-454 του Pilote, είναι η πρώτη ιστορία της σειράς που εκδόθηκε σε μορφή άλμπουμ από τη Dargaud το 1972. Θα ακολουθήσουν 15 ακόμη άλμπουμ και ο Philémon του Fred, μαζί με τον ομιλούντα γαϊδαρό του Anatole, θα γίνουν από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες των γάλλων όλων των ηλικιών, μιας και οι περιπέτειές τους θα ανοίξουν στους αναγνώστες έναν καινούριο, μαγευτικό, σουρρεαλιστικό κόσμο με δύο ήλιους όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν και... συμβαίνουν! Και τώρα ήρθε η ώρα η μαγεία του Philémon να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Σεπτέμβριο του 2014 λοιπόν, η εταιρεία TOON GRAPHICS μετέφρασε στα αγγλικά το Le naufragé du A με τίτλο Cast Away on the Letter A, σκοπεύοντας σταδιακά να εκδόσει ολόκληρη τη σειρά, έχοντας ως γνώμονα τις εκδόσεις της Dargaud. Δηλαδή, πέρασαν μόλις... 50 χρονάκια από την πρώτη κυκλοφορία της σειράς στη Γαλλία για να γίνει γνωστή και στο αγγλόφωνο, και άρα παγκόσμιο κοινό. Δεν πειράζει όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ.






Η αγγλική έκδοση της TOON GRAPHICS εντάσσεται στη μεγάλη και αξιέπαινη προσπάθεια της εταιρείας να χρησιμοποιήσει τα comics ως μαθησιακό εργαλείο για δασκάλους και μαθητές, με απώτερο σκοπό την καλύτερη εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, τόσο της γραπτής όσο και της οπτικής, μέσα στα πλαίσια που ορίζουν τα πρότυπα ELA Common Core Standards (κάτι σαν ISO για την παιδεία). Ως μία σειρά που στόχευε αρχικά σε μικρές ηλικίες λοιπόν, το Philémon ήταν μία εξαιρετική επιλογή, με τις άφθονες μυθολογικές, λογοτεχνικές, ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές που περιέχει να καθιστούν την ανάγνωσή του μία πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική μαθησιακή εμπειρία. Μάλιστα, στο site της εταιρείας εμπεριέχονται πληροφορίες και οδηγίες σε μορφή PDF προς τους δασκάλους και τα σχολεία που θέλουν να εντάξουν τα βιβλία του Philémon στο πρόγραμμα διδασκαλίας τους (δείτε στα links των βιβλίων παρακάτω). Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός οτι τα comics έχουν πλέον εισχωρήσει ως και στο χώρο της εκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία της σειράς, με το τρίτο να έρχεται μέσα στο 2015 και τα υπόλοιπα να είναι προγραμματισμένα να κυκλοφορήσουν σύντομα.



Cast Away on the Letter A (Σεπτέμβριος 2014)
The Wild Piano (Μάιος 2015)
The Suspended Castle (αναμένεται τον Οκτώβριο του 2015)






Ο Fred δυστυχώς απεβίωσε το 2013 σε ηλικία 82 ετών, πρίν προλάβει να δεί το δημιούργημά του να αναγνωρίζεται παγκοσμίως, όμως και μόνο οι έπαινοι μερικών τεράστιων προσωπικοτήτων του κόσμου των comics (και όχι μόνο) για την εξαιρετική σειρά του μαρτυρούν οτι το πνευματικό παιδί του, ο Philémon, δε θα πεθάνει ποτέ, και θα συνεχίσει να προσφέρει περιπέτειες, ταξίδια, συγκινήσεις και μαγεία σε παιδιά όλων των ηλικιών.

"A classic for absurdists of all ages!" - Art Spiegelman

"The best kind of comics: a boy, his talking donkey, nonstop escapades and funny drawings! - Jeff Smith

"As a teenager in Paris I grew up reading Fred's adventures of Phil émon. He opened up a world which has not ceased to delight me ever since." - Françoise Mouly

"Philemon is my new favorite companion. He's brave, resourceful, and knows what to do when attacked by a lamp." - Lemony Snicket



Fred (Frédéric Othon Aristidès) 1931-2013

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. ε ? εεεε ? Δεν είναι γαμάτα ? Τον κατηγορούσαν οτι δε ζωγραφίζει καλά, αλλά με τέτοιες ιδέες και τέτοιες συνθέσεις σελίδων, νομίζω οτι αναπληρώνει μια χαρά.

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφη δουλειά (όχι και δε ζωγραφίζει καλά) και όντως πανέξυπνες οι συνθέσεις των σελίδων. Η δουλειά του έχει έντονο το στοιχείο του σουρεαλισμού και η τεχνοτροπία του παρατηρώ ότι έχει έντονες επιρροές στους καλλιτέχνες που στεγάστηκαν στον απόγονο του Harakiri, το περίφημο Charlie Hebdo.
    Εύγε λοιπόν στο Νίκο Αλιάγα (πιπέρι στο στόμα μου) της 9ης τέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεεεε !! Όχι και Νίκο Αλιάγα ! Προσβάλλεις τη μνήμη πεθαμένου ανθρώπου βρε αντίχριστε ντόκτορ !!! Πες τον Ζώρζ Μουστακί - με τέτοια μουστάκα που έχει άλλωστε.

      Φοβερός πάντως, ε ? Τον ρωτούσαν συχνά από πού παίρνει αυτές τις εξαιρετικές ιδέες, κι αυτός απαντούσε οτι του έρχονται όταν κάνει μπάνιο (ντούζ ή θάλασσα, δεν ξέρω).

      Διαγραφή