Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

The Complete Crepax by Fantagraphics

Η Fantagraphics θα εκδόσει όλη τη βιβλιογραφία του μεγάλου Guido Crepax

Ο Guido Crepax (1993 - 2003) είναι ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους δημιουργούς comics, και ένας εκ των ελάχιστων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως auteurs, καλλιτέχνες δηλαδή με ένα καθαρά προσωπικό στυλ, αμέσως αναγνωρίσιμο, που έχουν δημιουργήσει σχολή στο είδος τους (π.χ Woody Allen, Martin Scorsese, Quentin Tarantino στον κινηματογράφο, απ'όπου προέρχεται και ο όρος).

Με πιο γνωστή δουλειά την υπέροχη, αισθησιακή σειρά Valentina, το έργο του ιταλού καλλιτέχνη χαρακτηρίζεται από το διάχυτο ερωτισμό, το έντονο στυλιζάρισμα και το σουρρεαλιστικό στοιχείο, προσδίδοντας στα comics του μία ιδιαίτερη αυθεντικότητα και αισθητική. Δείτε π.χ το θεωρούμενο ως καλύτερο graphic novel της σειράς της Valentina, το Lanterna Magica.

Κι όμως, μέχρι στιγμής, μόνο ελάχιστες δουλειές του ιταλού μαέστρου έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά (κλασικά πράματα).




Εδώ λοιπόν μπαίνει στο παιχνίδι η αγαπημένη μου εταιρεία Fantagraphics για να διορθώσει αυτό το έγκλημα δεκαετιών, και να αποδείξει γιατί της έχω τόσο μεγάλη λατρεία. Το Νοέμβριο του 2015 λοιπόν, η αμερικάνικη εταιρεία ανακοίνωσε οτι θα εκδόσει το σύνολο του έργου του Crepax σε 10 πολυτελείς, ογκώδεις τόμους, για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της πιο διάσημης ηρωίδας του, της εμβληματικής Valentina. Ο πρώτος τόμος, Crepax: Dracula, Frankenstein, and Other Horror Stories αναμένεται στις αρχές του 2016 (όπου να'ναι δηλαδή), και θα περιέχει τις διασκευές του ιταλού δημιουργού στα έργα-ορόσημα του Bram Stoker και της Mary Shelley που αναφέρει ο τίτλος, καθώς και 6 μικρού και μεσαίου μήκους ιστορίες της Valentina από τις δεκαετίες του 60 και του 70.






Οι 6 μικρές ιστορίες της Valentina, μερικές από τις οποίες δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ, θα εισάγουν τους σύγχρονους αναγνώστες στο σουρρεαλιστικό κόσμο του Crepax, που επηρρέασε έντονα τη μόδα της δεκαετίας του 70, την αρχιτεκτονική αλλά και τη Nouvelle Vague (νέο ρεύμα) του γαλλικού κινηματογράφου. Μία από τις πλέον δυναμικές γυναίκες ηρωίδες της εποχής μαζί με τις Barbarella και Jodelle, η ιταλίδα φιλήδονη φωτογράφος Valentina υπήρξε το όχημα του Crepax στην "απενοχοποίηση" του αισθησιασμού και της σεξουαλικής ελευθερίας των γυναικών στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα όρια του κόσμου των comics για να μετατραπεί σε διαχρονικό σύμβολο.

Ο πρώτος τόμος (όπως και οι υπόλοιποι φαντάζομαι) των "απάντων" του μεγάλου δημιουργού θα περιέχει πλούσιο extra υλικό από τον εξέχοντα ιστορικό των comics Paul Gravett, το θεωρητικό της ερωτικής τέχνης Tim Pilcher, το σύμβουλο της έκδοσης Manuel Espírito Santo αλλά και τους απογόνους του ιταλού καλλιτέχνη, εκτοξεύοντας τον αριθμό των σελίδων στις... 440. Επίσης όμως, εκτόξευσαν και την τιμή του βιβλίου στα... 75 δολαριάκια ! Άουτς !, αλλά σίγουρα θα αξίζει τον κόπο (για όποιον τα έχει φυσικά), μιας και μιλάμε για τον πρώτο τόμο της πιο ολοκληρωμένης συλλογής του έργου του Guido Crepax που έχει υπάρξει ποτέ.






CREPAX: DRACULA, FRANKENSTEIN, AND OTHER HORROR STORIES
By Guido Crepax
2016 | $75.00 Hardcover | 440 pages

2 σχόλια:

  1. Μάλιστα! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Και επιρροή στη Nouvelle Vague, όπως διαβάζω, και σουρεαλιστικές πινελιές και απενεχοποίηση του ερωτισμού. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικά ελκυστικό πακέτο, θα έλεγα. Θα το έχω στα υπόψη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρε φίλε κούνελε. Καλό είναι να έχεις στα υπ'όψιν (και στην τσέπην) και τα 75 μαρουλόφυλλα. Φοβερό πακέτο θα είναι, εννοείται, αλλά με τέτοιες τιμές πού να πάμε εμείς τα φτωχαδάκια. "Θα περιμένω την ανάπτυξη" είπε ο ταλαίπωρος βιοπαλαιστής, αλλά "Η ανάπτυξη άργησε μια μέρα".

      Διαγραφή