Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Το πιο κρύο καλοκαίρι

Τρεις πραγματικές ιστορίες προσφύγων – Εικονογραφημένες

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα που κυκλοφορεί δωρεάν από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας. Θα το βρείτε online στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, απ' όπου μπορείτε και να το κατεβάσετε (Το πιο κρύο καλοκαίρι - PDF). Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η αγγλική έκδοση.

Ένας εργαζόμενος πατέρας, μια εργαζόμενη μητέρα, δυο παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν για να βγάλουν τα προς το ζην, εγκαταλείπουν τον τόπο τους που έχει γίνει επικίνδυνος, τη ζωή τους που έχει γίνει αβίωτη, τις οικογένειές τους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν, για να αρχίσουν μια ζωή που θα τους επιτρέπει να σκέφτονται όχι πια με τη μέρα και τον μήνα, αλλά να σχεδιάσουν το μέλλον τους εν ειρήνη, να δουλέψουν, να σπουδάσουν, να ζήσουν ανάμεσά μας με ίσα δικαιώματα στη συμμετοχή, στη δημοκρατία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό.

Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικές αφηγήσεις προσφύγων που συναντήσαμε στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Ιστορίες τυχαίες, χωρίς ιδιαίτερες κορυφώσεις. Διαλέξαμε να τις μετατρέψουμε σε κόμικς για να ξεγελάσουμε τη δραματικότητα χωρίς να χάσουμε τη λεπτομέρεια της αφήγησης. Τα βασικά πρόσωπα των ιστοριών μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν ίσως να είναι μέλη της οικογένειάς μας, φίλοι μας, γείτονες. Είναι όμως σίγουρα άνθρωποι που στο κοντινό μέλλον θα γίνουν οι συνάνθρωποί μας στις κοινωνίες μας, στους τόπους μας. Ας τους υποδεχτούμε.

Εικονογράφηση: Γιώργος Τραγάκης, Θανάσης Πέτρου, Δήμητρα Αδαμοπούλου





Το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ έχει ήδη εκδώσει το βιβλιαράκι Η μετανάστευση στην Ελλάδα: Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες, γραμμένο από την Ελένη Τάκου και τον Βασίλη Παπαστεργίου, το οποίο αποδομεί τους συνήθεις μύθους που κυκλοφορούν και διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία. Το κείμενο εκείνο εξετάζει το διάστημα έως και τις αρχές του 2015. Με την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θεωρήσαμε αναγκαίο να συμβάλουμε εκ νέου στον δημόσιο διάλογο, με μια έκδοση που στρέφεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων. Η έκδοση συμπληρώνεται από ένα λογοτεχνικό κείμενο και δύο μικρά δοκίμια για τη μετανάστευση.





Η απροετοίμαστη, σαστισμένη και διχασμένη Ευρώπη θα πρέπει να ξαναθυμηθεί την αθλιότητα του ρατσισμού και του ναζισμού που έζησε πριν 80 χρόνια. Θα πρέπει να θυμηθεί ότι τότε έκλεινε τα μάτια˙ όταν τα άνοιξε, αφού ο πόλεμος χτύπησε την πόρτα της, ήταν ήδη αργά. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να νοιώσουμε την μοίρα του άλλου σαν δική μας μοίρα, τον αγώνα του άλλου σαν δικό μας αγώνα. Να βάλουμε στην άκρη τις ακροδεξιές φωνές, τον φόβο για τον Άλλον και το πρώτο βήμα σε αυτό είναι να πάψει η Μεσόγειος να είναι ένας απέραντος υγρός τάφος, να μην ζήσουμε και φέτος άλλο ένα κρύο καλοκαίρι.

 * Από την Εισαγωγή του βιβλίου από τον Martin Schirdewan και την Ιωάννα Μεϊτάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου