Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΜΥΘΟΝΑΥΤΕΣ

Έρχεται η ελληνική 
League of Extraordinary Gentlemen

Οι Μυθοναύτες είναι μία καινούρια, ελληνική σειρά comics που συνδυάζει την περιπέτεια, τη φαντασία και την (εναλλακτική) ιστορία, με μία γερή, καλοδεχούμενη δόση steampunk στοιχείων που καθιστούν το όλο εγχείρημα αρκετά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Η αρχική ιδέα ήταν του Δημήτρη Σαββαΐδη και αναπτύχθηκε από τον ίδιο και τον σχεδιαστή comics Γιάννη Ρουμπούλια, γνωστό από τη δουλειά του στα Χρονικά του Δρακοφοίνικα.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο νεοσύστατο, τότε, ελληνικό κράτος του 1830, και παρακολουθεί τις περιπέτειες μίας επίλεκτης ομάδας κυνηγών τεράτων που ονομάζεται, φυσικά, Μυθοναύτες. Η ομάδα απαρτίζεται από τον πρώην αρματωλό και πρωτοπαλίκαρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Γιάννη Θυμιούλα (γνωστού και ως Θεριό), τον Ελληνογάλλο λόγιο κι εφευρέτη, Μπελμόν Ροδαφηνό, την τσιγγάνα μάγισσα από την Σμύρνη, Μελτέμ Γιαγκίνα και την αρχηγό τους, την Καπετάνισσα Δημονίκη Αρναούτα, πάλαι ποτέ προστατευόμενη της Μπουμπουλίνας.

Αποστολή της ιδιάζουσας αυτής ομάδας, που θυμίζει έντονα τη League of Extraordinary Gentlemen του μεγάλου Alan Moore αλλά και τους... δικούς μας Giant Size Fascists, είναι να κυνηγήσουν και να “καθαρίσουν” τη νέα χώρα από τα μυθικά πλάσματα που επιβιώνουν ανά τους αιώνες στον ελλαδικό χώρο. Και ασφαλώς, οι Μυθοναύτες βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του ίδιου του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Άραγε θα τα καταφέρουν;





Το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, τόσο σε επίπεδο storytelling όσο και εικονογράφησης, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για τη συνέχιση της σειράς, σε ένα χώρο (action/adventure) που τα ελληνικά comics δεν έχουν να επιδείξουν μέχρι στιγμής κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης στην ιστορική έρευνα των συντελεστών, με τις ενδυμασίες, τα κτίρια και γενικά την ατμόσφαιρα της εποχής να αποδίδονται αρκετά πετυχημένα.

Η ιστορία των "Μυθοναυτών" θα ολοκληρωθεί σε έξι τεύχη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου 2016, στο ετήσιο φεστιβάλ κόμικς Athens Comicdom Con 2016 (Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Μασσαλίας 22). Οι Μυθοναύτες είναι μία παραγωγή του εκδοτικού οίκου AddArt.


2 σχόλια:

  1. Χα! Ο Ρουμπούλιας γενικά (έχω την αίσθηση εγώ τουλάχιστον) ότι ψάχνεται να κάνει κάτι δικό του ξεχωριστό. Η ιδέα του... βουκολικού blockbuster δεν είναι κακή, απλά θέλει πολλή προσοχή γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση το καλό χωρίζεται με μια κλωστή από το καλτ. Μακάρι να ευχαριστηθούν πολλοί το αποτέλεσμα. Εύγε λοιπόν στον Πάνο Κοκκινόπουλο της Ένατης Τέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου ντόκτορ !
      Βουκολικό blockbuster δε λες τίποτα !
      Στάσου μύγδαλα, εμείς οι βλάχοι όπου λάχει και τα λοιπά.

      Διαγραφή