Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Το μακρύτερο comic του κόσμου στη Lyon

Ένα comic strip μήκους... 1,6 χιλιομέτρων !



...
Στις 4 και 5 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, διεξήχθη στη γαλλική πόλη Lyon το 11ο Lyon BD Festival που, αν και δεν είναι του διαμετρήματος του αντίστοιχου φεστιβάλ comics της Angouleme, σίγουρα αντανακλά τη μεγάλη αγάπη που έχει το γαλλικό κοινό για την 9η τέχνη. Στα πλαίσια του φεστιβάλ λοιπόν, τοποθετήθηκε σε ένα τούνελ στο κέντρο τη πόλης ένα comic strip μήκους... 1,6 χιλιομέτρων, φιλοτεχνημένο από 200 (!) μαθητές και μαθήτριες δύο σχολών Καλών Τεχνών, μία της Λυών και μία της Βαρκελώνης. Το μακροσκελές έργο, σε σενάριο και σχέδιο του γάλλου κομίστα Jibé, ονομάζεται Les traboules du temps (Τα τούνελ του χρόνου) και αποτελείται από 1.600 panels διαστάσεων 1x1m. O Jibé αρχικά σχεδίασε όλη την ιστορία σε κανονικό φορμά (με σελίδες), και έπειτα έδωσε οδηγίες στους μαθητές πώς να μεγεθύνουν τα panels.

Το comic διηγείται την ιστορία της Léa, ενός μικρού κοριτσιού που βρίσκει ένα μαγικό στυλό σε ένα μουσείο, και ταξιδεύει στο χρόνο, από την εποχή των Παγετώνων μέχρι το 10.000 μ.Χ., ζώντας τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Λυών και της Βαρκελώνης.

Το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερου comic, το είχε η Λυών από το 2011, με ένα comic μήκους ενός χιλιομέτρου, αλλά το 2014 είχε καταρριφθεί στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, με ένα comic μήκους 1,2 χιλιομέτρων. Το φετινό... κατόρθωμα των 1.625 μέτρων της Λυών λοιπόν ξαναφέρνει το ρεκόρ στη γαλλική πόλη, και επίσης, όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ, προσφέρει μία υγιεινή άσκηση μαζί με την απόλαυση τη ανάγνωσης.

Το τυπωμένο album του Les traboules du temps διατίθεται ήδη σε όλα τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες της Λυών. Αυτό ονομάζεται comics κουλτούρα !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου