Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Katsuhiro Otomo - Don Quixote short story

Ο Δον Κιχώτης μεταμορφώνεται από το δημιουργό του AKIRA

O Katsuhiro Otomo είναι ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς manga όλων των εποχών, έχοντας στο βιογραφικό του υπέροχες δουλειές όπως τις Memories, DOMU και ασφαλώς το απόλυτο αριστούργημα των ιαπωνικών comics, τη σειρά-θρύλο AKIRA. Νικητής πέρυσι (2015) του μεγάλου βραβείου του φεστιβάλ της Angoulême, δηλαδή του κορυφαίου event του κόσμου των comics παγκοσμίως, ο Otomo είναι ένας από τους λιγοστούς ιάπωνες καλλιτέχνες που έχουν επηρρεαστεί έντονα από την ευρωπαϊκή σχολή, με το πάντρεμα των comics κουλτούρων ανατολής και δύσης να συντελεί στο ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό του ύφος.

Η 12-σέλιδη ιστορία The ingenious gentleman Don Quixote of la Mancha δημοσιεύθηκε στη συλλογή σύντομων ιστοριών Hansel and Gretel που κυκλοφόρησε ο Otomo το 1981, πρίν δηλαδή καν δημοσιευθεί το πρώτο επεισόδιο του AKIRA στα ιαπωνικά περιοδικά. Μιλάμε λοιπόν για νεανικές, σύντομες ιστορίες του μεγάλου καλλιτέχνη, με τις επιρροές του από το δάσκαλο Moebius και την ιδιοφυή του χρήση των "κενών" χώρων να είναι εμφανής. Η συλλογή περιέχει κυρίως παρωδίες γνωστών παραμυθιών και μυθιστορημάτων, όπως π.χ τη Σταχτομπούτα, την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, τα 3 γουρουνάκια, την Κοκκινοσκουφίτσα, το Ροβινσώνα Κρούσο και πολλά άλλα, με λίγες μόνο ιστορίες να ξεφεύγουν από το μοτίβο.

Ο Δον Κιχώτης δεν ξεφεύγει από το μοτίβο και παρωδείται ασύστολα, όμως δεν παθαίνει και τίποτα κακό, αφού ούτως ή άλλως και στο πρωτότυπο έργο του Θερβάντες (Miguel de Cervantes) τρελός ήτανε. Ρομαντικός και ιππότης μεν, τρελός δε. Οι σελίδες "διαβάζονται" (κι ας μην έχει διαλόγους) από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως σε όλα τα manga.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου