Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Topo Maltese: a Disney parody for Corto's 50th birthday

Ο Corto Maltese γίνεται 50 χρονών και παρωδείται με αγάπη από την ιταλική Disney

Το 1967, στο περιοδικό Stg. Kirk που είχε ιδρύσει ο μαέστρος των ιταλικών fumetti (comics) Hugo Pratt, κυκλοφόρησε η θρυλική ιστορία Η Μπαλάντα της αλμυρής θάλασσας, η ιστορία δηλαδή στην οποία έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο χαρακτήρας Corto Maltese. Την ίδια χρονιά, ο Giorgio Cavazzano σχεδίασε την πρώτη του ιστορία για την ιταλική Disney με πρωταγωνιστή τον Donald. Έκτοτε έχουν περάσει ακριβώς 50 χρόνια!

Αυτές λοιπόν οι δύο εξαιρετικές "πενηντάρες" θα συνδυαστούν πολύ όμορφα στην ιστορία Topo Maltese (Ο Μαλτέζος ποντικός) - Una ballata del topo salato (Η Μπαλάντα του αλμυρού ποντικού), που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή ο Cavazzano με σκοπό να δημοσιευθεί στις αρχές Μαρτίου του 2017 στο ιστορικό Topolino (το ιταλικό Mickey Mouse), στο τεύχος #3197. Στην 80-σέλιδη αυτή, επική ιστορία ο διάσημος ποντικός θα αναλάβει (ασφαλώς) το ρόλο του Corto, ο Μαύρος Πητ θα είναι ο Rasputin, η Minnie θα υποδυθεί την Pandora και το Μαύρο Φάντασμα θα είναι ο Μοναχός.

Τη διασκευή επιμελήθηκε σεναριακά ο Bruno Enna, με μεγάλη εμπειρία σε διασκευές, καθώς έχει γράψει για λογαριασμό της Disney Italia παρωδίες του Dracula, του Frankenstein, των Doctor Jekyll And Mr. Hyde, μέχρι και του STAR TREK, κάποιες από τις οποίες έχουμε διαβάσει και στα ελληνικά. Το σχεδιαστικό κομμάτι έχει αναλάβει όπως είπαμε ο βετεράνος Giorgio Cavazzano, παλιός φίλος του μεγάλου Hugo Pratt (1927-1995), με την χαρακτηριστική "πλαστική" του γραμμή.

Μισός αιώνας λοιπόν έχει περάσει από την ιστορική εκείνη στιγμή που ο Rasputin βρήκε τον Corto δεμένο σε μία σχεδία και αφημένο να πεθάνει στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού. Και σήμερα, με αφορμή αυτή τη σπουδαία επέτειο οι ιταλοί φίλοι μας αποδεικνύουν την αγάπη αλλά και τη νοσταλγία τους τόσο για τον ονειροπόλο ναυτικό με το σκουλαρίκι, όσο και για τον "πατέρα" του.








Ο Cavazzano δήλωσε πρόσφατα οτι αυτή ίσως να είναι η καλύτερη δουλειά που έχει κάνει ποτέ στην καριέρα του, και εγώ δε θα ήθελα να πιστέψω οτι η δήλωση ανήκει στην εκστρατεία εμπορικής προώθησης του Topolino #3197, αλλά οτι αποτελεί μία ειλικρινή και συγκινησιακά φορτισμένη ένδειξη αγάπης και θαυμασμού προς τον συμπατριώτη και φίλο του Hugo Pratt.


Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις ενάμιση χρόνο αφού κυκλοφόρησε η πολυαναμενόμενη, 13η ιστορία της κλασικής σειράς, Sous le soleil de minuit (Κάτω από τον ήλιο του μεσονυχτίου), το Σεπτέμβριο του 2015 από τη γαλλική Casterman. Το σχέδιο ήταν του Ruben Pellejero και το σενάριο του Juan Diaz Canales, γνωστού από το εξαιρετικό Blacksad, με την ιστορία να ξεκινά εκεί ακριβώς που τελειώνει Η Μπαλάντα της αλμυρής θάλασσας.

Βλέπουμε λοιπόν οτι ο υπερβολικά αγαπητός κύριος Maltese αρνείται πεισματικά να φύγει από την επικαιρότητα, και να δούμε πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να δούμε και τους δύο αυτούς φόρους τιμής στο διάσημο ήρωα μεταφρασμένους στα αγγλικά, ή και στα ελληνικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου